Bedre wifi hjemme: 18 gratis tips

Illustrasjonsplakat: Bedre trådløst hjemme, 18 gratis tips. Sjekkliste som viser punktene Teste, Rydde, Tilpasse

Våre beste råd for å få bedre dekning og ytelse på trådløst internett hjemme. Hvis du har planer om å kjøpe nytt utstyr, les disse rådene først!

Har du akutte problemer med trådløs dekning og ytelse, eller lurer du på om du får god nok uttelling for bredbåndsabonnementet ditt?

Problemer med trådløse nettverk skyldes veldig ofte boligen og ikke det trådløse utstyret i seg selv, heller ikke tjenesten du får fra bredbåndsleverandøren din. Derfor anbefaler vi alltid å starte med å skaffe seg oversikt. 

Da vil du vite hvor flaskehalsene og dødsonene er før du begynner å gjøre endringer, tenker på å bytte nettleverandør eller investerer i en dyr, ny ruter som sannsynligvis ikke løser problemet. 

Ingen av disse rådene trenger å koste deg en krone.

1. Gjør hastighetsmåling med kablet internett

Begynn med å sjekke at bredbåndsleverandøren leverer den hastigheten du betaler for. Dette måler du med en pc med kablet nettilkobling. 

Forhåpentlig bekrefter denne testen at hastigheten inn i boligen tilsvarer abonnementet du betaler for. Dermed vet du også hva den maksimale ytelsen du kan forvente av det trådløse nettet er.

Vi anbefaler:

Hvis du får dårligere uttelling i denne testen enn abonnementet ditt tilsier, kontakt internettleverandøren din.

Husk at:

  • I de aller fleste tilfeller er det altså hastigheten på kablet nett som  nettleverandøren din har forpliktet seg på, ikke den trådløse ytelsen.
  • Hastighetsmålinger egner seg godt for kablet nett og dårlig for trådløst, fordi trådløs ytelse påvirkes av så mange andre variabler.

Les mer om dette i Ta hastighetsmåling av trådløsnettet — med en (stor) klype salt.

2. Kartlegg wifi-dekningen og finn dødsonene

Den beste oversikten over tilstanden på det trådløse nettverket får du med et varmekart som viser dekningen.

Til dette bruker du et heatmapper-program. Dette fungerer aller best hvis du har en digital kopi av planløsningen for boligen din, men kan også gjøres uten. Mer om programmer og hvordan du går fram, kan du lese i Kartlegg trådløsnettet ditt med en heatmapper.

En slik kartlegging kan være en litt omfattende oppgave, men det vil altså gi deg en veldig god oversikt over situasjonen og det beste utgangspunktet både for deg som planlegger å klare deg uten innkjøp og for deg som skal plassere nytt utstyr.

Nå er det på tide å gå praktisk til verks:

3. Fjern de små signal-hindringene for wifi

Fjern løse gjenstander som står foran ruter/i veien for de trådløse signalene, så sant det er mulig. Et vanlig problem er at rutere og forsterkere er plassert bak tv eller annen elektronikk, eller under møbler. Få ruteren ut og fram!

Mer om hva du bør se etter her, kan du også lese i 10 ting som forstyrrer og sperrer for wifi-signaler.

Små hindringer er som regel lette å gjøre noe med, den neste er verre:

4. Finn de store signal-hindringene for wifi

Hva ligger mellom ruteren (eller annet trådløst tilgangspunkt) og dødsonene? Av store og vanskelige hindringer er dette de vanligste mistenkte:

  1. Gulv og vegger av (armert) betong.
  2. Baderom med varmekabler i gulvet, eventuelt stål i vegger.
  3. Vannbåren varme.
  4. Peis.

For å finne ut mer om hvordan ulike byggematerialer påvirker trådløse signaler, se Så mye taper wifi-signalene seg på vei gjennom veggen.

Baderom og peis er det vanskelig å flytte på, så hvis du har slike problemer, er ruteren som må vike.

5. Flytt på trådløs ruter/tilgangspunkt

Hvis du har identifisert en stor hindring som peis eller bad, finn ut om det er mulig å flytte ruter/aksesspunkt slik at hindringen blir mindre problematisk.

Trådløse enheter bør heller ikke stå i nærheten av mikrobølgeovner, som lekker elektromagnetiske bølger på 2,4 GHz.

Flytting vil ofte kreve en lang kabel eller flere uttak for kabel.

Hvis du har en ruter som eneste tilgangspunkt og en bolig større enn 60-70 kvadratmeter der noen eller alle vegger er av materialer som betong, kan du ikke forvente full dekning/tilstrekkelig signalstyrke overalt, fordi signaltapet vil være for stort.

Dette kan du lese mer om i Så mye taper wifi-signalene seg på vei gjennom veggen). Den eneste løsningen som kan være gratis i dette tilfellet, er om du klarer å plassere ruter slik at den dekker de viktigste delene av boligen uten å måtte flytte nettverksuttaket, og det trådløse nettet ikke brukes utenfor disse områdene.

 Og når vi er inne på kabler:

6. Bruk nettverkskabel der du kan

Kablet forbindelse er det mest stabile og pålitelige, og hver dings med nettverkskabel er én mindre som må kjempe om trådløs kapasitet.

Har du en spillkonsoll eller datamaskin som alltid står på samme sted og har tilgang til kablet uttak? Bruk kabel. For spillere vil dette også gi mindre forsinkelser (også kjent som lag eller latency).

7. Ikke rør antennene på ruteren

Har du lagd eller vurdert å lage en snedig liten antenneforsterker av en brusboks eller pringlesboks? Kast den, sammen med andre eventuelle planer om å fikse på ruterens antenner. Dette er kontraproduktivt og potensielt ulovlig.

Les mer i: Ikke. Boost. Wifi-signalet.

8. Få oversikt over wifi-kanaler og trådløse nettverk i nabolaget

Problemer som ikke lar seg løse ved å flytte på ruter eller møblement? Trådløs støy fra naboen kan være en del av problemet.

For å sjekke tilstanden her, bruker du en wifi-skanner som finner alle trådløse nettverk i området og hvilke kanaler de er på.

Mer om valg av programvare og hvordan du går fram, kan du lese i: Finn gode wifi-kanaler og dårlige naboer med en wifi-skanner.

Med resultatene i hånd finnes det noen praktiske grep du kan gjøre:

9. Vurder å bytte wifi-kanal

Om wifi-skanningen tilsier at det er en god idé, logg deg på ruteren (eller annet aksesspunkt) og endre kanal for 2,4 GHz-båndet til den av kanalene 1, 6 og 11 som har minst trafikk og/eller støy.

Mer om hvordan du analyserer resultatene av skanningen og går fram for å finne riktig kanal, finner du i artikkelen om wifi-skanning.

10. Ta en trådløs-prat med naboen

Har du naboer som bruker overlappende kanaler som gir unødig adjacent-støy, eller som har satt ruteren opp med ekstra stor sendebredde? Påvirker dette nettet ditt?

Spør naboen pent om å endre oppsett og forklar at det også vil gi dem selv et mer stabilt nettverk.

Du bør selvfølgelig også ta for deg ditt eget nettverksoppsett:

11. Sett passord på det trådløse nettverket

Nesten unødvendig å si, men for ordens skyld: Om du ikke allerede har et passord satt på nettverket ditt, fiks det nå.

I tillegg til å være et sikkerhetsspørsmål, er det også en grei beskyttelse mot at noen logger seg på ved et uhell. Noen dingser vil automatisk koble seg til sterkeste signal, og uten passord kan du oppleve at naboer bruker nettet ditt uten å være klar over det selv.

12. Ikke skjul nettverksnavn (SSID)

I motsetning til passordkryptering, har skjult SSID minimal sikkerhetsverdi, og undersøkelser tyder på at det kan påvirke ytelsen negativt. Se også: Fem ting å tenke på når du velger nettverksnavn (SSID).

13. Bruk standard båndbredde for signalene

Ikke sett ruter eller annet tilgangspunkt til 40 MHz bandwidth/båndbredde for 2,4 GHz-båndet. Dette er i realiteten å be om at nettet skal bli mindre stabilt. Her risikerer du å snuble i egne føtter.

Det gjør du også med flere nettverk i samme bolig:

14. Kjør gjestenettverk fra samme utstyr som hovednettet

Flere nettverk i huset? Ikke bruk egen ruter/tilgangspunkt om det kan unngås, nettverkene vil bare skape støy for hverandre. Nyere rutere bør ha støtte for å ha separat gjestenettverk på samme utstyr.

15. Oppdater drivere på alt utstyr

Oppgrader alle pcer og andre dingser jevnlig. Nye drivere kan bedre den trådløse ytelsen.

16. Utnytt 5 GHz-båndet om du kan

Sjekk hva alt utstyr og dingser støtter og pass på å utnytte 5 GHz-båndet om du har det. Har du ikke utstyr med båndstyring som håndterer dette automatisk, er det best å ta manuell kontroll ved å bruke ulike nettverksnavn for 2,4 og 5 GHz.

Les mer i Derfor får du bedre wifi med båndstyring og Fem ting å tenke på når du velger nettverksnavn (SSID).

(Et rimelig, men ikke-gratis bonustips er å kjøpe wifi-adapter til pcen hvis den ikke støtter 5 GHz, men ellers funker bra.)

17. Slå av ubrukt trådløst utstyr

Har du mye trådløst utstyr som babycall, bluetooth-hodetelefoner ogsåvidere, slå det av når det ikke er i bruk. Slikt utstyr lager forstyrrelser på 2,4 GHz-nettverket. Se også 10 ting som forstyrrer og sperrer for wifi-signaler.

18. Koble deg til nærmeste tilgangspunkt

Hvis du har mer enn ett tilgangspunkt (wifi-forsterkere, flere rutere, andre tilgangspunkter) – og det ikke er av typen som automatisk sender deg videre til beste punkt når du beveger deg rundt, pass på at du selv sørger for at alle dingser er koblet til nærmeste aksesspunkt.

Se også:

Bonustips 1: Gjør nye målinger

Begynte du med å lage varmekart? Lag et nytt kart når du har gjort endringer for å sjekke om og hvor det har hatt effekt. 

Bonustips 2: Prioritér hva slags trådløst utstyr du bruker penger på

Vi anbefaler altså å begynne med å  gjøre det du kan for å optimalisere forholdene for det utstyret du har – som beskrevet her i Wifi-sentralen. Det vil også legge forholdene til rette for nytt utstyr. Om du fortsatt er misfornøyd med dekning og/eller ytelse, og er klar for å bruke penger for å få bedre trådløst nett hjemme, vil noen prioriteringer gi langt bedre uttelling enn andre: 

  • Dingser/klienter som håndterer de nyeste standardene og kan benytte 5 GHz-frekvensbåndet vil gi deg bedre utnyttelse av kapasiteten du har. For eldre datamaskiner er det også mulig å kjøpe adaptere som gir deg denne støtten uten at hele maskinen må byttes ut.
  • Selvstendige tilgangspunkter som kan ta over trådløsfunksjonen fra ruteren, vil gi en dekning og stabilitet for hjemmenettet som er umulig å oppnå med ruter alene eller ruter og forsterker.
    • Vi i Eye Networks anbefaler naturligvis eero eller Zyxel MPro Mesh, som er løsninger vi leverer.

Hvorfor ikke ny trådløs ruter?

Å skifte ut ruteren er ikke nødvendigvis noe som vil hjelpe på dekningen, med mindre du ser at signalstyrken fra ruter er dårlig også i samme rom, eller ruter er svært gammel og mangler støtte for oppdaterte standarder. Selv den aller nyeste ruteren må forholde seg til de samme grunnleggende begrensningene i teknologien og de samme elementene i boligen som gir signaltap. 

Hvorfor ikke trådløs forsterker?

En vanlig anbefaling er å anskaffe én eller flere wifi-forsterkere, men her er det viktig å påpeke at det engelske navnet «repeater» er langt riktigere – en wifi-forsterker gjør ingen signaler sterkere, men bruker trådløs kapasitet til å gjenta signalet fra ruteren og dermed opprette et ekstra nettverk.

Dette kan bedre dekningen i en bolig, men det binder også opp mye kapasitet og kan bidra til å gjøre vondt verre. For å lese mer om hvorfor vi ikke anbefaler wifi-forsterkere, se: Fem grunner til ikke å kjøpe wifi-forsterker.

Artikkel av Geir Arne Rimala og Jorunn Danielsen