Slutt å rydde bort wifi-signalene

Don't clear away your wi-fi signal

Hei, ordensmennesker: Slutt å dekke til de trådløse senderne hjemme. Dere gjør nettverkene deres mye dårligere enn de trenger å være.

Jada, vi vet det — rutere og andre trådløse aksesspunkter er som regel i beste fall visuelt kjedelige, i verste fall skrekkelig stygge. Men når du gjemmer dem bort, bidrar du til å gjøre det trådløse nettverket ditt dårligere enn det trenger å være.

Trådløse signaler liker ikke fysiske hindringer

Hvor problematisk en slik hindring er, kommer helt an på materialet den er laget av — dette kan du lese mer om her: Så mye taper wifi-signalene seg på vei gjennom veggen.

Derfor er den beste plasseringen for enhver ruter, forsterker eller trådløst aksesspunkt:

  • så sentralt som mulig i område den skal dekke
  • høyt oppe
  • ikke bak eller under noe

TV er drepen for wifi-signalene

Fordi nettverksutstyr ofte er plassert sammen med tv-mottakeren i hjemmet, er en vanlig fristelse å ta den stygge ruteren og dytte den bak tv der den ikke blir lagt så godt merke til. Problemet med dette er at tv er dobbelt dårlig for det trådløse: Den utgjør en fysisk hindring for signalene som svekker dem når de må gå gjennom, og elektronikken er en mulig kilde til signalstøy (interferens).

Tekniske skap er en (veldig) dårlig idé for wifi

Hvis dette er en løsning du har hjemme, skjønner vi at den neppe var din idé—en del utbyggere og nettverksleverandører har standardisert på å plassere alt nettverksutstyr de leverer i samme tekniske skap. Slike skap er som oftest laget av metall og gjerne plassert i kjeller, gang eller annet lite sentralt sted.

Hvis ditt eneste trådløse aksesspunkt er inne i et skap, få det ut derfra om det er mulig, eller erstatt det med aksesspunkter du selv kan flytte til mer passende plasseringer.

Om du ønsker å utbedre hjemme-wifi med nytt utstyr, anbefaler et mesh-nettverk som dekker hele hjemmet – vi i Eye Networks forhandler mesh-løsningene eero og Zyxel MPro Mesh til internettleverandører.

Artikkel av Jorunn Danielsen