Trådløs sjekkliste for handleturen

Illustration of a shopping cart with a green wifi symbol and a green checkmark

Skal du kjøpe ny mobil? Vurderer du trådløse gaver? Vår sjekkliste gir deg nøkkelordene og standardene du bør se etter når wifi er involvert.

Det er mye å tenke på når man skal kjøpe ny elektronikk, men vil du at den nye mobilen, pcen eller dingsen skal yte godt på wifi – eller unngå å forstyrre det trådløse nettet for andre – bør du absolutt ta denne sjekklista med i planleggingen.

Slik finner du informasjon

Om du ikke har eller finner informasjon fra produsenten om alt som står nedenfor, kan du sjekke om dingsen du ser på, finnes på denne lista: http://clients.mikealbano.com/

Wifi-standardstøtte finnes i kolonnen «.11».

1. Må ha på mobil og pc: Wi-Fi 6 eller Wi-Fi 5 for raskeste oppkoblinger

Wifi-standardene 802.11ax og 802.11ac, også kjent som Wi-Fi 6 og Wi-Fi 5, gir deg støtte for de høyeste tilgjengelige hastighetene og mange av de nyeste teknologiene. Det er ingen vits i å kjøpe pc, mobil eller nettbrett i dag som ikke støtter minimum Wi-Fi 5.

De aller fleste nye dingser vil i tillegg være bakoverkompatible med de eldre wifi-standardene. Dette gjør at de også kan brukes med eldre rutere og trådløse nettverk, selv om det ikke gir like god ytelse som når alle ledd er på nyeste standard.

Se også på hva som er dokumentert maksimal tilkoblingshastighet for dingsen. Den bør være minst:

  • 433 Mbps for mobil
  • 866 Mbps for pc

Har du en smartdings på ønskelista, som en wifi-badevekt eller Amazon Echo?

Mange slike dingser støtter bare Wi-Fi 4, også kjent som 802.11n. Det gjelder også selvbygger-teknologiprodukter som Raspberry Pi og Arduino. Så lenge du ikke forventer deg veldig høye hastigheter av dingsen, og du sørger for at den blir plassert slik i boligen at den har god dekning, er dette ikke et problem.

Vær spesielt oppmerksom på dingser som er ment å brukes på baderommet, for eksempel smarte badevekter, fordi de fleste bad har dårlige forutsetninger for god dekning. Varmekabler i gulv, stålforsterking i vegger med mer kan gi dårlig dekning.

Derfor er det ekstra viktig å sørge for at eventuelle smartdingser på badet ikke blir bad apples som ødelegger for nettverket.

2. Bør ha: 802.11k, r og v for roaming

Alle dingser du skal kunne bevege deg rundt med, bør ha støtte for standardene 802.11k, r og v. Dette vil gi bedre håndtering når du beveger deg mellom flere aksesspunkter/tilgangspunkter på samme nettverk – det gjelder både om du har et nettverk med flere aksesspunkter hjemme, for eksempel eero eller Zyxel MPro Mesh – og ikke minst når klienten brukes i offentlige nettverk og trådløse nettverk på arbeidsplass.

Du kan lese mer om disse standardene og støtten for dem i iOS-produkter fra Apple her

3. Sjekk hvilke wifi-kanaler som støttes

Noen wifi-kanaler som er vanlige og lovlige i Norge, er forbudt i andre land – og vice versa. 

For de aller fleste nye produkter og produkter myntet på det norske markedet, er dette ikke et problem. Har du derimot tenkt å bestille elektronikk selv fra USA eller Asia, er det lurt å være oppmerksom.

  • I Norge kan vi bruke wifi-kanal 12 og 13 på 2,4 GHz-båndet. Disse kanalene er forbudt for privat bruk i USA.
  • Japan og noen andre asiatiske land har egne restriksjoner på noen kanaler på 5 GHz-båndet. Produkter myntet på disse markedene, kan ha problemer med å bruke kanalene som støttes i Europa. Full, fargekodet oversikt over hvilke kanaler som er tillatt brukt i hvilke land, finner du i denne Wikipedia-artikkelen om U-NII.

Noen ganger kan dette fikses ved hjelp av en endret innstilling – det gjelder for eksempel datamaskiner av typen Raspberry Pi. 

På noen produkter vil det ikke la seg endre, som vil si at du i hvert fall må sørge for at ditt eget nettverk ikke bruker disse kanalene. Du risikerer også at dingsen ikke vil fungere på andres nettverk hvis de bruker disse kanalene.

Alt som støtter 802.11ac eller n og 5 GHz-frekvensbåndet, bør også støtte det som heter DFS (Dynamic Frequency Selection), en teknologi som sørger for at du kan bruke flere av kanalene uten å skape problemer for blant annet værradarer.

Igjen er dette viktigst for deg som bestiller produkter fra utlandet – pass på: Hvis en dings ikke har støtte for DFS, bør den heller ikke ha støtte for wifi-kanalene fra 52 og oppover.

Hva du bør vite om andre dingser og wifi

Planer om å kjøpe elektronikk uten wifi? Husk på at den likevel kan påvirke det trådløse nettet, og i noen tilfeller kan den skape mye støy. 

Den største synderen man sjelden tenker på, er nok mikrobølgeovnen. En mikrobølgeovn med lekkasje kan være svært ødeleggende for det trådløse nettverket rundt. 

Her kan du lese mer om hvordan lekkasje fra mikrobølgeovn påvirker wifi på 2,4 GHz.

Smarte lyspærer, trådløse høyttalere som Sonos og hodetelefoner med Bluetooth er andre eksempler på utstyr som kan lage støy for det trådløse nettverket.

Bluetooth-signaler bør slås av når de ikke er i bruk (dette vil du også spare strøm på).

Her får du råd om hvordan du unngår at trådløse høyttalere og wifi går i beina på hverandre.

God handletur!

Artikkel av Jan Pedro Tumusok og Jorunn D. Newth