Fartstest: Ta trådløs hastighet med en (stor) klype salt

"Test hastigheten" er et vanlig råd hvis du har problemer med tregt eller ustabilt wifi. Men et speedometer alene er ikke et godt mål på trådløs ytelse.

Hva fartsmålinger egentlig måler

Wifi-hastighet målt med verktøyet nperf.

Hastighetsmålinger på nett måler hvor mye data som når fram til dingsen du måler fra, på en viss tid. Det som måles, er  altså hvilken ytelse du oppnår der og da, ikke hvilken hastighet abonnementet ditt sier at du har.

For en datamaskin eller annen dings med kablet tilkobling til internett, er slike målinger relativt effektive og pålitelige, fordi tilkoblingen vanligvis vil gi jevn og forutsigbar ytelse. For å måle at du får levert hastigheten du betaler for, er et slikt speedometer altså en god bredbåndstest.

Med en trådløs tilkobling, derimot, påvirkes den faktiske ytelsen på nettverket av en rekke andre faktorer enn hastigheten som leveres. Dekningen for pcen eller dingsen du bruker til å måle med vil påvirke resultatet, det kan også dekningen til andre på samme nettverk. Hvis du lurer på hva andre dingser har med saken å gjøre, se Bad apple: Hvordan én dings med dårlig dekning kan knekke trådløsnettet ditt.

En test av hastigheten på en trådløs oppkobling forteller deg altså bare hvilken fart som er oppnådd

  • på et gitt sted 
  • til en gitt tid 
  • av en bestemt dings (den du måler med)

Noe mål på hvordan trådløst totalt sett virker i boligen, er det ikke. Selv om du får et godt resultat på en hastighetstest, er det ikke sikkert den trådløse opplevelsen er verken rask eller stabil over tid eller på et annet sted i boligen.

Alternativer og tillegg til fartsmåling

Om du gjerne vil teste det trådløse nettverket ditt, er spørsmålet hva du vil oppnå og hva du egentlig vil teste:

Dette betyr ikke at man aldri skal måle wifi-hastighet, men at man skal ta den med en klype salt og kombinere med andre verktøy.

En hastighetstest av det trådløse kan gi nyttig informasjon sammen med andre målinger. Det beste er å kombinere speedometer med varmekart, som nevnt over.

Anbefalte verktøy for måling av internetthastighet

Hastighetsmålinger er pålitelige for kablet nettverk. For trådløse nettverk bør resultatene suppleres med andre typer målinger.

Velg en hastighetstest som selv har en rask oppkobling til internett og er plassert geografisk nærmest mulig deg. Det kan være en god idé å spørre nettleverandøren (ISPen) din om de har et eget verktøy eller en egen tjeneste som du bør bruke når du måler.

Når du tester trådløs hastighet

Hvis du velger å bruke et speedometer, er det viktig å huske på følgende når du måler hastigheten:

  • Følg alle anvisninger fra testprogrammet du velger om å stenge andre programmer og prosesser – dette kan påvirke resultatene av målingen ved å bruke opp kapasitet.
  • Hastigheten du får på det trådløse nettverket, vil aldri bli høyere enn hastigheten internett-tilkoblingen din leverer. 

Artikkel av Jan Pedro Tumusok og Jorunn D. Newth


Eye Networks AS
Ryensvingen 2
0680 Oslo
Norge / Norway
map-marker