Derfor får du bedre wifi med båndstyring

Båndstyring (eller band steering på engelsk) lar det trådløse nettverket ditt finne ut hva som fungerer best for dine dingser, så du slipper.

Båndstyring er funksjonalitet som gjør at alle som kobler seg på et trådløst nettverk, automatisk styres til riktig frekvensbånd og dermed den beste ytelsen som er tilgjengelig for deres trådløse klient.

Hva er frekvensbånd og hvilke finnes?

Et frekvensbånd er en del av et større frekvensområde. Trådløst nett eller wifi kjøres i hovedsak på to frekvensbånd: 2,4Ghz og 5Ghz.

  • 2,4Ghz er det frekvensbåndet som brukes av de eldre trådløs teknologiene (802.11 b/g/n), og som i praksis er det det tregeste nettet. Fordi signalene på dette frekvensbåndet har den lengste rekkevidden, er dette båndet også ekstremt utsatt for støy eller interferens fra andre trådløse nettverk og trådløst utstyr som bluetooth og babycall. Se også 10 ting som forstyrrer og sperrer for wifi-signaler.
  • 5Ghz er det frekvensbåndet som brukes av nyere trådløse standarder som 802.11ac, samt noen av de eldre (802.11 a/n), og som i praksis er nettet som gir den høyeste hastighten. Nyere datamaskiner og dingser støtter og foretrekker 5Ghz frekvensbåndet fordi det gir bedre ytelse. Fordi signalene på dette båndet har kortere rekkevidde, er det gjerne behov for flere trådløse tilgangspunkter for å oppnå full dekning i en bolig.

Hva skjer når man ikke har båndstyring?

Hvis utstyret ditt ikke støtter båndstyring, er det opp til brukeren eller dingsen å velge riktig frekvensbånd. Noen rutere settes opp slik av leverandøren at man har et eget nettverk med eget navn for 5 GHz og et annet for 2,4 GHz, og så er det opp til brukeren å vite hvilket nett og dermed hvilket bånd man skal koble seg til.

I verste fall kan man dermed forsøke å koble seg til et nettverk som ikke støttes av dingsen, eller et nettverk som gir langt dårligere ytelse enn dingsen faktisk har støtte for.

Se også Fem grunner til ikke å kjøpe wifi-forsterker.

Hva gjør båndstyring?

Båndstyring gjør at du ikke trenger å tenke på hvilket frekvensbånd som støttes av de ulike maskinene og dingsene du bruker, fordi du har en ruter eller annet trådløst tilgangspunkt som fanger det opp og alltid sender deg til riktig frekvensbånd.

Båndstyring er ofte del av en mer omfattende funksjonalitet kalt klientstyring, som sørger for at alle klienter (dingser) kobles til det trådløse tilgangspunktet som gir den beste ytelsen.

Artikkel av Geir Arne Rimala og Jorunn D. Newth


Eye Networks AS
Ryensvingen 2
0680 Oslo
Norge / Norway
All contents © Eye Networks AS