Bedre wifi hjemme: 18 gratis tips

Her har vi samlet 18 av våre beste tips for å få bedre dekning og ytelse på trådløst internett hjemme – og ingen av dem trenger å koste deg en krone. Har du planer om å kjøpe nytt utstyr? Les rådene våre først!

Uansett om du har akutte problemer med trådløs dekning og ytelse eller bare lurer på om du utnytter bredbåndsabonnementet ditt så godt som du kan, anbefaler vi å begynne med å få oversikt – finn ut hvor flaskehalsene og dødsonene er, før du begynner å gjøre endringer – eller investerer i en dyr, ny ruter som sannsynligvis ikke løser problemet. 

18 gratis tips for bedre trådløst hjemme fra Wifi-sentralen

1. Gjør hastighetsmåling med kablet internettGjør hastighetsmåling med kablet nett.

Mål hastighet på en pc med kablet nettilkobling. Slik får du sjekket at hastigheten inn i boligen tilsvarer abonnementet du betaler for, og du vet hva den maksimale ytelsen du kan forvente av det trådløse nettet er.

Vi anbefaler:

Det kan være greit å huske på at:

2. Kartlegg wifi-dekningen og finn dødsoneneBruk en heatmapper til å lage et varmekart som viser dekningen i boligen.

Bruk en heatmapper og kartlegg dekningen i boligen i et varmekart. Dette fungerer aller best hvis du har en digital kopi av planløsningen for boligen. Se også Kartlegg trådløsnettet ditt med en heatmapper.

Dette kan være en litt omfattende oppgave, men vil gi deg en veldig god oversikt over situasjonen og det beste utgangspunktet enten du planlegger å klare deg uten innkjøp eller skal plassere nytt utstyr.

Nå er det på tide å gå praktisk til verks:

3. Fjern de små signal-hindringene for wifi

Fjern løse gjenstander som står foran ruter/i veien for de trådløse signalene om mulig. Typisk er ofte ruter eller annet tilgangspunkt plassert bak tv eller annen elektronikk. Den bør heller stå foran eller ved siden av.

Mer om hva du bør se etter her, kan du lese i 10 ting som forstyrrer og sperrer for wifi-signaler.

Små hindringer er som regel lette å gjøre noe med, den neste er verre:

4. Finn de store signal-hindringene for wifiFjern hindringer for wifi-signalene der du kan.

Hva ligger mellom ruter (eller annet trådløst tilgangspunkt) og dødsonene? Av store og vanskelige hindringer er dette de vanligste mistenkte:

  1. Gulv og vegger av (armert) betong.
  2. Baderom med varmekabler i gulvet, eventuelt stål i vegger.
  3. Vannbåren varme.
  4. Peis.

For å finne ut mer om hvordan ulike byggematerialer påvirker trådløse signaler, se Så mye taper wifi-signalene seg på vei gjennom veggen.

5. Flytt på trådløs ruter/tilgangspunktPlasser ruter, forsterker eller annet tilgangspunkt høyt og fritt og aldri bak tv.

Hvis du har identifisert en sperring som peis eller bad, finn ut om det er mulig å flytte tilgangspunktet slik at hindringen blir mindre problematisk. Trådløse enheter bør heller ikke stå i nærheten av mikrobølgeovner, som lekker elektromagnetiske bølger på 2,4 GHz.

Flytting vil ofte kreve en lang kabel eller flere uttak for kabel.

Hvis du har en ruter som eneste tilgangspunkt og en bolig større enn 60-70 kvadratmeter der noen eller alle vegger er av materialer som betong, kan du ikke forvente full dekning/tilstrekkelig signalstyrke overalt, fordi signaltapet vil være for stort (se også: Så mye taper (link). Den eneste løsningen som er gratis i dette tilfellet, er om du klarer å plassere ruter slik at den dekker de viktigste delene av boligen uten å måtte flytte nettverksuttaket.

 Og når vi er inne på kabler:

6. Bruk nettverkskabel der du kanBruk gjerne nettverkskabel til alt utstyr som står fast på ett sted, hvis uttak er tilgjengelig.

Kablet forbindelse er det mest stabile og pålitelige, og hver dings med nettverkskabel er én mindre som trenger å å kjempe om trådløs kapasitet. Har du en spillkonsoll eller datamaskin som alltid står på samme sted og har tilgang til kablet uttak? Bruk kabel. For spillere vil dette også gi mindre forsinkelser (lag/latency).

7. Ikke rør antennene på ruterenIkke gjør egne tilpasninger av antennene på det trådløse utstyret.

Har du lagd eller vurdert å lage en snedig liten antenneforsterker av en brusboks eller pringlesboks? Kast den, sammen med andre eventuelle planer om å fikse på ruterens antenner. Dette er kontraproduktivt og potensielt ulovlig. Les mer i: Ikke. Boost. Wifi-signalet.

8. Få oversikt over wifi-kanaler og trådløse nettverk i nabolagetBruk en wifi-skanner for å få oversikt over det trådløse nabolaget.

Bruk en wifi-skanner. Les mer i: Slik finner du gode wifi-kanaler og dårlige naboer.

Med resultatene i hånd finnes det noen praktiske grep å gjøre:

9. Ta en trådløs-prat med naboen

Har du naboer som bruker andre kanaler som gir adjacent-støy, eller som har satt opp ekstra stor sendebredde? Påvirker det nettet ditt? Spør dem pent om å endre oppsett og forklar at det også vil gi dem mer stabilt nett.

Du bør selvfølgelig også ta for deg ditt eget nettverksoppsett:

10. Vurder å bytte wifi-kanal

Om wifi-skanningen tilsier at det er en god idé, logg deg på tilgangspunktet og endre kanal for 2,4 GHz-båndet. Hold deg til 1, 6 eller 11.

Mer om hvordan du analyserer resultatene av skanningen og går fram for å finne riktig kanal, finner du i: Slik finner du gode wifi-kanaler og dårlige naboer

11. Sett passord på det trådløse nettverket

Nesten unødvendig å si, men for ordens skyld: Om du ikke allerede har et passord satt på nettverket ditt, fiks det nå. I tillegg til å være et sikkerhetsspørsmål, er det også en grei beskyttelse mot at noen logger seg på ved et uhell. Noen dingser vil automatisk koble seg til sterkeste signal, og uten passord kan du oppleve at naboer bruker nettet ditt uten å være klar over det selv.

Ikke skjul nettverksnavn (SSID)

12. Ikke skjul nettverksnavn (SSID)

I motsetning til passordkryptering, har skjult SSID minimal sikkerhetsverdi, og undersøkelser tyder på at det kan påvirke ytelsen negativt. Se også: Fem ting å tenke på når du velger nettverksnavn (SSID).

13. Bruk standard båndbredde for signalene

Ikke sett ruter eller annet tilgangspunkt til 40 MHz bandwidth/båndbredde for 2,4 GHz-båndet. Dette er i realiteten å be om at nettet skal bli mindre stabilt. Her risikerer du å snuble i egne føtter.

Det gjør du også med flere nettverk i samme bolig:

14. Kjør gjestenettverk fra samme utstyr som hovednettetHa bare ett trådløst nettverk

Flere nettverk i huset? Ikke bruk egen ruter/tilgangspunkt om det kan unngås, nettverkene vil bare skape støy for hverandre. Nyere rutere bør ha støtte for å ha separat gjestenettverk på samme utstyr.

15. Oppdater drivere på alt utstyrHold drivere oppdatert.

Oppgrader alle pcer og andre dingser jevnlig. Nye drivere kan bedre den trådløse ytelsen.

16. Utnytt 5 GHz-båndet om du kan

Sjekk hva alt utstyr og dingser støtter og pass på å utnytte 5 GHz-båndet om du har det. Har du ikke utstyr med båndstyring som håndterer dette automatisk, er det best å ta manuell kontroll ved å bruke ulike nettverksnavn for 2,4 og 5 GHz.

Les mer i Derfor får du bedre wifi med båndstyring og Fem ting å tenke på når du velger nettverksnavn (SSID).

(Et rimelig, men ikke-gratis bonustips er å kjøpe adapter til pcen).

17. Slå av ubrukt trådløst utstyr

Har du mye trådløst utstyr som babycall, bluetooth-hodetelefoner ogsåvidere, slå det av når det ikke er i bruk. Slikt utstyr lager forstyrrelser på 2,4 GHz-nettverket. Se også 10 ting som forstyrrer og sperrer for wifi-signaler.

18. Koble deg til nærmeste tilgangspunkt

Hvis du har mer enn ett tilgangspunkt (forsterkere, flere rutere, andre tilgangspunkter) – og det ikke er av typen som automatisk sender deg videre til beste punkt når du beveger deg rundt, pass på at du selv kobler alle dingser til nærmeste aksesspunkt.

Se også:

Bonustips 1: Gjør nye målinger

Begynte du med å lage varmekart? Lag et nytt kart når du har gjort endringer for å sjekke om og hvor det har hatt effekt. 

Bonustips 2: Prioritér hva slags trådløst utstyr du bruker penger på

Vi anbefaler altså å begynne med å  gjøre det du kan for å optimalisere forholdene for det utstyret du har – som beskrevet her i Wifi-sentralen. Det vil også legge forholdene til rette for nytt utstyr. Om du fortsatt er misfornøyd med dekning og/eller ytelse, og er klar for å bruke penger for å få bedre trådløst nett hjemme, vil noen prioriteringer gi langt bedre uttelling enn andre: 

  • Dingser/klienter som håndterer de nyeste standardene og kan benytte 5 GHz-frekvensbåndet vil gi deg bedre utnyttelse av kapasiteten du har. For eldre datamaskiner er det også mulig å kjøpe adaptere som gir deg denne støtten uten at hele maskinen må byttes ut.
  • Selvstendige tilgangspunkter som kan ta over trådløsfunksjonen fra ruteren, vil gi en dekning og stabilitet for hjemmenettet som er umulig å oppnå med ruter alene eller ruter og forsterker. 
    • Vi i Eye Networks anbefaler naturligvis løsningen Air 4920 fra AirTies, som vi forhandler, og som så langt er den eneste løsningen i sitt slag på det norske markedet. Flere løsninger som følger disse prinsippene vil komme. 

Hvorfor ikke ny trådløs ruter?

Å skifte ut ruteren er ikke nødvendigvis noe som vil hjelpe på dekningen, med mindre du ser at signalstyrken fra ruter er dårlig også i samme rom, eller ruter er svært gammel og mangler støtte for oppdaterte standarder. Selv den aller nyeste ruteren må forholde seg til de samme grunnleggende begrensningene i teknologien og de samme elementene i boligen som gir signaltap. 

Hvorfor ikke trådløs forsterker?

En vanlig anbefaling er å anskaffe én eller flere wifi-forsterkere, men her er det viktig å påpeke at det engelske navnet "repeater" er langt riktigere – en wifi-forsterker gjør ingen signaler sterkere, men bruker trådløs kapasitet til å gjenta signalet fra ruteren og dermed opprette et ekstra nettverk.

Dette kan bedre dekningen i en bolig, men det binder også opp mye kapasitet og kan bidra til å gjøre vondt verre. For å lese mer om hvorfor vi ikke anbefaler wifi-forsterkere, se: Fem grunner til ikke å kjøpe wifi-forsterker.

Artikkel av Geir Arne Rimala og Jorunn D. Newth

Tips om trådløst rett i innboksen

Få nye og oppdaterte tips fra Wifi-sentralen rett i innboksen

Få beskjed når vi oppdaterer.

 

Oppdatert 24.03.2018