Sonos og wifi: Slik minimerer du trådløs støy

Illustration of a heart-shaped green wifi icon overlaid with speakers playing music

Kan Sonos og wifi bli venner? Vi ser på hvilke innstillinger du bør velge for Sonos for å unngå unødig trådløs støy for deg selv og naboen.

Høyttalersystemer som oppretter egne, trådløse nettverk, kan lage trådløs støy for andre nettverk i boligen – og hos naboen.

Det finnes mange merker og typer av musikkanlegg med trådløse høyttalere. Sonos er et utbredt merke i Norge og er brukt som eksempel her, men rådene vil være de samme for de fleste merker. 

De fleste enheter fra Sonos og liknende produkter bruker 2,4 GHz-frekvensbåndet. Det vil si frekvensbåndet som har mest støy, og der signalene har lengst rekkevidde.

Forskjellen på SonosNet og wifi-modus

På Sonos har du to nettverksmodi å velge mellom:

  • Wifi-modus: Høyttalerne kobler seg til det «vanlige» trådløse nettet som en hvilken som helst trådløs klient.
    • Fordel: Dette er bra for trådløse nettverk i nærheten, fordi det minimerer forstyrrelser.Ulempe: Denne innstillingen kan gi dårligere ytelse for Sonos, fordi wifi også må ta hensyn til annen trafikk enn den som går til høyttalerne.
  • SonosNet: Høyttalerne oppretter sitt eget trådløse mesh-nettverk seg imellom.
    • Fordel: Dette vil ikke oppfattes som et trådløst nettverk av andre nett i nærheten, fordi Sonos bruker sin egen trådløse standard.Ulempe: Signalene som går mellom Sonos-enhetene, vil likevel oppfattes som støy. Støy tar opp airtime og reduserer dermed kapasiteten som er tilgjengelig for alle trådløse dingser i området. For mer informasjon om airtime og hvordan det fungerer, se Bad apple: Hvordan én dings med dårlig dekning kan knekke trådløsnettet ditt.

Er SonosNet eller wifi-modus best for deg?

Så hva er best å velge? Det kommer hovedsakelig an på hvor mange andre trådløse nettverk som er i nærheten.

Velg SonosNet hvis det er få trådløse nettverk rundt deg

Er det få andre nettverk, er det enkelt å endre Sonos til å bruke en av de «gode», ikke-overlappende kanalene på 2,4 GHz-båndet – 1, 6 eller 11 – og sette ditt eget trådløse nettverk til å bruke en av de to andre kanalene.

I avanserte innstillinger for SonosNet kan du sette hvilken kanal du vil at Sonos skal bruke

Velg wifi-modus hvis det er mange trådløse nettverk rundt deg

Er det mange andre nettverk, kan det være mest lønnsomt å koble enhetene til det vanlige trådløse nettverket. 

Den beste løsningen er å bruke 5 Ghz frekvensbåndet i størst mulig grad for andre trådløse dingser på nettverket, og bare la klienter som ikke støtter 5 GHz bruke 2,4 Ghz-båndet.

Sonos og wifi mesh

Det hender vi får spørsmål spesifikt om Sonos-høyttalere og mesh-løsningene vi selger fra eero og Zyxel, samt AirTies wifi, et trådløst mesh-nettverk som vi tidligere var forhandler for. Her gjelder akkurat de samme tommelfingerreglene som for andre trådløse nettverk.

Vær oppmerksom på at selv om både Sonos og wifi-aksesspunkter danner mesh-nettverk med andre enheter av samme type, kan de ikke inngå i mesh-nettverk med hverandre. Sonos må enten være på sitt eget nettverk eller bruke wifi-nettverket.

Nerdehjørnet: Eksempel på støy fra SonosNet

SonosNet er et mesh-system, men ikke et ordinært trådløst nett, og det vil derfor ikke fanges opp med en ordinær wifi-skanner. Skjermbildene nedenfor er fra en spektrumskanner og viser måling gjort på samme sted med og uten SonosNet.

Screenshot: RF scan without Sonos
Screenshot: RF scan with Sonos

På det første bildet ser vi at det er mye aktivitet på kanal 11 og noe aktivitet på kanal 6.

På det andre bildet er Sonos i bruk på kanal 6. Sonos kjører sin egen trådløse standard og blir her observert som støy for vanlige trådløse dingser.

Artikkel av Jan Pedro Tumusok og Jorunn Danielsen