Sonos og wifi: Slik minimerer du trådløs støy

Kan Sonos og wifi bli venner? Vi ser på hvordan du velger riktige innstillinger for Sonos og unngår å skape unødig trådløs støy for deg selv og naboene.

Høyttalersystemer som oppretter egne, trådløse nettverk, kan lage trådløs støy for andre nettverk i boligen – og hos naboen.

Det finnes mange merker og typer av musikkanlegg med trådløse høyttalere. Sonos er et utbredt merke i Norge og er brukt som eksempel her, men rådene vil være de samme for de fleste merker. 

De fleste enheter fra Sonos og liknende produkter bruker 2,4 GHz-frekvensbåndet. Det vil si frekvensbåndet som har mest støy, og der signalene har lengst rekkevidde.

Forskjellen på SonosNet og wifi-modus

På Sonos har du to nettverksmodi å velge mellom:

  • Wifi-modus: Høyttalerne kobler seg til det "vanlige" trådløse nettet som en hvilken som helst trådløs klient. 
    • Fordel: Dette er bra for trådløse nettverk i nærheten, fordi det minimerer forstyrrelser.Ulempe: Denne innstillingen kan gi dårligere ytelse for Sonos, fordi wifi også må ta hensyn til annen trafikk enn den som går til høyttalerne.
  • SonosNet: Høyttalerne oppretter sitt eget trådløse mesh-nettverk seg imellom. 
    • Fordel: Dette vil ikke oppfattes som et trådløst nettverk av andre nett i nærheten, fordi Sonos bruker sin egen trådløse standard.Ulempe: Signalene som går mellom Sonos-enhetene, vil likevel oppfattes som støy. Støy tar opp airtime og reduserer dermed kapasiteten som er tilgjengelig for alle trådløse dingser i området. For mer informasjon om airtime og hvordan det fungerer, se Bad apple: Hvordan én dings med dårlig dekning kan knekke trådløsnettet ditt.

Er SonosNet eller wifi-modus best for deg?

Så hva er best å velge? Det kommer hovedsakelig an på hvor mange andre trådløse nettverk som er i nærheten.

Velg SonosNet hvis det er få trådløse nettverk rundt deg

Er det få andre nettverk, er det enkelt å endre Sonos til å bruke en av de "gode", ikke-overlappende kanalene på 2,4 GHz-båndet – 1, 6 eller 11 – og sette ditt eget trådløse nettverk til å bruke en av de to andre kanalene.

I avanserte innstillinger for SonosNet kan du sette hvilken kanal du vil at Sonos skal bruke

Velg wifi-modus hvis det er mange trådløse nettverk rundt deg

Er det mange andre nettverk, kan det være mest lønnsomt å koble enhetene til det vanlige trådløse nettverket. 

Den beste løsningen er å bruke 5 Ghz frekvensbåndet i størst mulig grad for andre trådløse dingser på nettverket, og bare la klienter som ikke støtter 5 GHz bruke 2,4 Ghz-båndet.

Sonos og AirTies

Det hender vi får spørsmål spesifikt om Sonos-høyttalere og AirTies wifi, det trådløse mesh-nettverket som vi forhandler. Her gjelder akkurat de samme tommelfingerreglene som for andre trådløse nettverk.

Vær oppmerksom på at selv om både Sonos og AirTies-aksesspunkter danner mesh-nettverk med andre enheter av samme type, kan de ikke inngå i mesh-nettverk med hverandre. Sonos må enten være på sitt eget nettverk eller bruke wifi-nettverket.

Nerdehjørnet: Eksempel på støy fra SonosNet

SonosNet er et mesh-system, men ikke et ordinært trådløst nett, og det vil derfor ikke fanges opp med en ordinær wifi-skanner. Skjermbildene nedenfor er fra en spektrumskanner og viser måling gjort på samme sted med og uten SonosNet.

På det første bildet ser vi at det er mye aktivitet på kanal 11 og noe aktivitet på kanal 6.

På det andre bildet er Sonos i bruk på kanal 6. Sonos kjører sin egen trådløse standard og blir her observert som støy for vanlige trådløse dingser.

Artikkel av Jan Pedro Tumusok og Jorunn D. Newth

© Copyright Eye Networks - All Rights Reserved
envelopephone-handsetmap-marker