Wifi mesh: Hva er det og når trenger du det?

Hva er et mesh-nettverk, hva betyr det i wifi-sammenheng, og når kan du trenge mesh hjemme eller på kontoret (eller på hjemmekontoret)?

Hva er et mesh-nettverk?

Et mesh-nettverk er et nettverk der flere enheter (noder) kobler seg direkte til hverandre uten å måtte å gå via en sentral server eller knutepunkt. Det norske ordet er egentlig "maskenettverk", men dette er såpass lite brukt og gjenkjent at vi velger å holde oss til "mesh".

I et mesh-nettverk kan hver node kommunisere direkte med alle andre noder innenfor rekkevidde, og trafikk kan rutes om basert på hvilke noder som er tilgjengelige. Mesh-nettverk regnes derfor også som svært feiltolerante; nettverket kan fortsette å være oppe selv om én eller flere noder går ned.

Som så mye annen nettverksteknologi, ble mesh først utviklet for militær bruk.

Hva er wifi mesh?

Et wifi mesh-nettverk er flere aksesspunkter som opptrer som ett. To eller flere trådløse aksesspunkter er fordelt i et hjem, en bygning eller over et større område for å gi tilgang til det samme trådløse nettverket.

mesh-wifi

Aksesspunktene i et mesh-nettverk kan være dedikerte enheter som ikke gjør noe annet enn wifi, eller de kan inngå i enheter med flere funksjoner, som for eksempel en ruter.

Avhengig av leverandør og løsning kan det være at én av disse opptrer som en "hovedenhet" eller kontroller, eller de kan alle være likestilte.

Merk at dette skiller seg fra det mer gammeldagse oppsettet med ruter og wifi-forsterker, der forsterkeren bruker signalet fra ruteren til å opprette et nytt nettverk. Du kan lese mer om hva som kjennetegner et ruter/forsterker-oppsett her: Ruter, wifi-forsterker og trådløst aksesspunkt - hva er forskjellen?

De fleste wifi mesh-nettverk har dette til felles:

  • Felles SSID: Ett nettverksnavn, ett passord, uavhenging av antall aksesspunkter i nettverket.
  • Klientstyring: Klienter (mobiltelefoner, pcer, nettbrett og andre enheter) som kobler seg til nettverket, styres automatisk til aksesspunktet som gir best ytelse for dem.
  • Båndstyring: Nettverket avgjøre også hvilket frekvensbånd som gir hver klient den beste ytelsen til enhver tid.
  • Selvreparasjon: Hvis én node går ned midlertidig eller permanent, ruter nettverket rundt problemet.

EasyMesh: En bransjestandard for mesh

EasyMesh er en standard fra bransjeorganisasjonen Wi-Fi Alliance. Standarden regnes fortsatt som relativt ny og er fortsatt ikke støttet av de fleste mesh-løsningene som er på markedet i dag.

På kort sikt betyr ikke EasyMesh at du kan begynne å sette aksesspunkter fra forskjellige leverandører i samme mesh, men det betyr at leverandørene begynner å forplikte seg til å følge åpne standarder. Dette gir økt forutsigbarhet og pålitelighet for alle fra chipset-produsenter til forbrukere.

Hvis du vil vite mer om mesh-standardisering, kan du begynne med artikkelen vår om EasyMesh her: EasyMesh: En kjapp introduksjon.

Her i Eye Networks selger vi Zyxels MPro Mesh-løsning, som støtter både EasyMesh og wifi 6. Du kan lese mer om wifiløsningene våre her: Wifi fra Eye Networks.

Hvorfor skaffe seg et trådløst mesh-nettverk?

Som en tommelfingerregel liker vi å si at vi anbefaler hjemmewifi med mesh:

  • I store hjem
  • I hjem med store barn
  • Når det er mange tilkoblede klienter
  • Når det er abonnementer på strømmetjenester og bruk av høykvalitets videokonferanse
  • I hjem med bredbåndsabonnement med høye hastigheter
  • Når det er en forventning om full dekning gjennom hele boligen

Se også Hvem trenger trådløst mesh-nettverk?

Eksempler på mesh som ikke er wifi

Mesh begynte ikke som en wifi-teknologi, og det er ikke wifi alt som mesher. Du kan møte på andre mesh-nettverk for hjemmebruk, og det vanligste eksemplet er trådløse høyttalere som Sonos. Vi har skrevet om hvilken påvirkning Sonos og wifi kan ha på hverandre her: Sonos og wifi: Slik minimerer du trådløs støy.


Eye Networks AS
Ryensvingen 2
0680 Oslo
Norge / Norway
All contents © Eye Networks AS