Wifi mesh: Hva er det og når trenger du det?

Illustration of house with three wireless access points connected in a mesh network

Hva er et mesh-nettverk?

Et mesh-nettverk er et nettverk der flere enheter (noder) kobles til hverandre uten at man trenger å gå gjennom en sentral server eller hub.

I et mesh-nettverk kan hver node kommunisere direkte med alle andre noder innen rekkevidde, og trafikk kan omdirigeres basert på hvilke noder som er tilgjengelige. Mesh-nettverk anses derfor også som svært feiltolerante; nettverket kan forbli oppe selv om én eller flere noder går ned.

Som så mange andre nettverksteknologier, ble mesh opprinnelig utviklet for militær bruk.

Hva er wifi mesh?

Et mesh-nettverk i wifi er flere tilgangspunkter som fungerer som ett. To eller flere koordinerte trådløse tilgangspunkter har blitt spredd i et hjem, en bygning eller et større område for å gi tilgang til det samme trådløse nettverket.

Wifi mesh

Aksesspunktene i et mesh-nettverk kan være dedikerte enheter som bare gir tilgang til wifi, eller de kan være innebygd i en annen enhet, for eksempel en ruter.

Avhengig av produsenten og teknologien som er valgt, kan ett av disse tilgangspunktene være hovedenheten – vanligvis kjent som en kontroller – eller alle nodene kan betraktes som likestilte.

Merk at dette er forskjellig fra det mer gammeldagse oppsettet av ruter med repeater eller forsterker, hvor forsterkeren bruker signalet fra ruteren til å lage et ekstra nettverk. Du kan lese mer om egenskapene til et ruter/forsterker-oppsett her: Ruter, forsterker og aksesspunkt – hva er forskjellen?

De fleste trådløse mesh-nettverk har følgende til felles:

  • Felles SSID: Ett nettverksnavn, ett passord uavhengig av antall noder i nettverket
  • Klientstyring: Klienter (mobiltelefoner, PC-er, nettbrett) som kobles til nettverket, styres automatisk til det beste tilgangspunktet for dem
  • Båndstyring: Nettverket bestemmer også hvilket frekvensbånd som vil gi best ytelse for hver klient til enhver tid
  • Selvhelbredende : Hvis en node skulle være midlertidig eller permanent nede, vil nettverket rute rundt problemet

EasyMesh: En bransjestandard for mesh

EasyMesh er en standard fra bransjeforeningen WiFi Alliance. Denne standarden er fortsatt relativt ny og støttes ennå ikke av de fleste mesh-løsninger på markedet.

På kort sikt betyr ikke EasyMesh at du vil kunne begynne å legge til aksesspunkter fra forskjellige leverandører til samme mesh, men det betyr at leverandører begynner å forplikte seg til å bruke åpne standarder. Dette skaper mer forutsigbarhet og pålitelighet for alle fra chipsetleverandører til forbrukere.

Hvis du vil vite mer om mesh-standardisering, kan du starte med vår artikkel om EasyMesh her: EasyMesh: En kort innføring.

Her hos Eye Networks selger vi Zyxels MPro Mesh-løsning, som støtter EasyMesh og Wi-Fi 6. Du kan lese mer om wifi-løsningene våre her: Wifi fra Eye Networks.

Hvorfor skaffe wifi mesh?

Som enkle tommelfingerregler liker vi å si at wifi mesh anbefales:

  • I store hjem
  • I hjem med store barn
  • Når det er et stort antall tilkoblede klienter
  • Når det brukes streaming-abonnement og høykvalitets videokonferansetjenester
  • Når det er en høyhastighets bredbåndsforbindelse
  • Når det er en forventning om full dekning i hele hjemmet

Se også hvilke hjem trenger wifi mesh?

Eksempler på mesh som ikke er wifi

Mesh oppsto ikke som wifii-teknologi, og all mesh er ikke wifi. Du kan komme over andre mesh-nettverk for hjemmebruk, og det vanligste eksemplet er trådløse høyttalere som Sonos. Vi har skrevet om hvordan du unngår forstyrrelser mellom Sonos og wifi her: Sonos og wifi: Hvordan minimere trådløse forstyrrelser.