Hva er et mesh-nettverk?
Et mesh-nettverk er et nettverk der flere enheter (noder) kobles til hverandre uten at man trenger å gå gjennom en sentral server eller hub.
I et mesh-nettverk kan hver node kommunisere direkte med alle andre noder innen rekkevidde, og trafikk kan omdirigeres basert på hvilke noder som er tilgjengelige. Mesh-nettverk anses derfor også som svært feiltolerante; nettverket kan forbli oppe selv om én eller flere noder går ned.
Som så mange andre nettverksteknologier, ble mesh opprinnelig utviklet for militær bruk.
Hva er wifi mesh?
Et mesh-nettverk i wifi er flere tilgangspunkter som fungerer som ett. To eller flere koordinerte trådløse tilgangspunkter har blitt spredd i et hjem, en bygning eller et større område for å gi tilgang til det samme trådløse nettverket.
Aksesspunktene i et mesh-nettverk kan være dedikerte enheter som bare gir tilgang til wifi, eller de kan være innebygd i en annen enhet, for eksempel en ruter.
Avhengig av produsenten og teknologien som er valgt, kan ett av disse tilgangspunktene være hovedenheten – vanligvis kjent som en kontroller – eller alle nodene kan betraktes som likestilte.
Merk at dette er forskjellig fra det mer gammeldagse oppsettet av ruter med repeater eller forsterker, hvor forsterkeren bruker signalet fra ruteren til å lage et ekstra nettverk. Du kan lese mer om egenskapene til et ruter/forsterker-oppsett her: Ruter, forsterker og aksesspunkt – hva er forskjellen?
De fleste trådløse mesh-nettverk har følgende til felles:
- Felles SSID: Ett nettverksnavn, ett passord uavhengig av antall noder i nettverket
- Klientstyring: Klienter (mobiltelefoner, PC-er, nettbrett) som kobles til nettverket, styres automatisk til det beste tilgangspunktet for dem
- Båndstyring: Nettverket bestemmer også hvilket frekvensbånd som vil gi best ytelse for hver klient til enhver tid
- Selvhelbredende : Hvis en node skulle være midlertidig eller permanent nede, vil nettverket rute rundt problemet
EasyMesh: En bransjestandard for mesh
EasyMesh er en standard fra bransjeforeningen WiFi Alliance. Denne standarden er fortsatt relativt ny og støttes ennå ikke av de fleste mesh-løsninger på markedet.
På kort sikt betyr ikke EasyMesh at du vil kunne begynne å legge til aksesspunkter fra forskjellige leverandører til samme mesh, men det betyr at leverandører begynner å forplikte seg til å bruke åpne standarder. Dette skaper mer forutsigbarhet og pålitelighet for alle fra chipsetleverandører til forbrukere.
Hvis du vil vite mer om mesh-standardisering, kan du starte med vår artikkel om EasyMesh her: EasyMesh: En kort innføring.
Her hos Eye Networks selger vi Zyxels MPro Mesh-løsning, som støtter EasyMesh og Wi-Fi 6. Du kan lese mer om wifi-løsningene våre her: Wifi fra Eye Networks.
Hvorfor skaffe wifi mesh?
Som enkle tommelfingerregler liker vi å si at wifi mesh anbefales:
- I store hjem
- I hjem med store barn
- Når det er et stort antall tilkoblede klienter
- Når det brukes streaming-abonnement og høykvalitets videokonferansetjenester
- Når det er en høyhastighets bredbåndsforbindelse
- Når det er en forventning om full dekning i hele hjemmet
Se også hvilke hjem trenger wifi mesh?
Eksempler på mesh som ikke er wifi
Mesh oppsto ikke som wifii-teknologi, og all mesh er ikke wifi. Du kan komme over andre mesh-nettverk for hjemmebruk, og det vanligste eksemplet er trådløse høyttalere som Sonos. Vi har skrevet om hvordan du unngår forstyrrelser mellom Sonos og wifi her: Sonos og wifi: Hvordan minimere trådløse forstyrrelser.