Hva er egentlig trådløs dekning? Vi tar for oss hvordan dekning «ser ut», betydningen av frekvensbånd, og hva som rett og slett er drepen for dekningen din.
Hva trådløs dekning er
Dekning er et mål på hvor stort område som kan dekkes av trådløse signaler fra en sender – hvor signalene fra ruter, forsterker eller annet trådløst aksesspunkt når fram til trådløse dingser med tilstrekkelig styrke.
Hva som er god signalstyrke og hvordan du måler det, kan du lese mer om her: God trådløs signalstyrke — hva kreves?
Dekning går to veier
Men wifi-kommunikasjon er toveis! Derfor trenger du også at signalene fra pc og mobil skal kunne nå tilbake, for å ha reell dekning.
Dette er viktig å huske på fordi trådløse dingser, særlig smarttelefoner og andre mindre enheter, som regel sender svakere signaler enn de trådløse aksesspunktene de kommuniserer med.
To frekvensbånd, to rekkevidder
Trådløst internett bruker to forskjellige frekvensbånd – 2,4 GHz og 5 GHz.
2,4 GHz: Lang rekkevidde, dårlig kapasitet
Eldre utstyr støtter typisk bare 2,4 GHz-båndet. Disse signalene kan nå relativt langt, noe som gjør at de lett skaper trådløs støy for andre nettverk. De er også mer utsatt for støy fra andre, som nabonettverk og utstyr med Bluetooth.
Har du ruter og/eller dingser som bare støtter 2,4 GHz, kan du regne med ujevn hastighet og upålitelig dekning, med mindre du bor slik til at ingen andre trådløse nett forstyrrer.
5 GHz: Kortere rekkevidde, god kapasitet
Disse signalene er langt mindre utsatt for støy, og skaper også mindre støy for andre nettverk. Samtidig vil du gjerne trenge flere trådløse aksesspunkter for å kunne dekke en hel bolig, fordi signalene har kortere rekkevidde.
Ha styring på hvilket bånd som brukes
Nytt, trådløst utstyr støtter vanligvis både 5 og 2,4 GHz, slik at en typisk trådløs ruter har minst to trådløse nettverk.
Det smarteste utstyret har også båndstyring, som gjør at du ikke trenger å vite hvilket nettverk du skal koble deg til, men mange rutere har rett og slett to nettverk med forskjellig navn og passord, og da må du selv passe på at alle dingser kobles til der de både er støttet og får den beste mulige ytelsen.
Båndstyring kan du lese mer om her: Derfor får du bedre wifi med båndstyring.
Hvordan dekning «ser ut»
Hvordan dekningsfeltet strekker seg rundt et trådløst aksesspunkt, kommer an på hvordan det er utformet – først og fremst på hva slags og hvor mange antenner som brukes.
En klassisk trådløs ruter med to eller flere antenner som stikker ut i hver sin retning, har et smultringformet dekningsfelt rundt seg. Rett over og rett under ruteren kan man derfor havne i smultringhullet og ha dårlig eller ingen dekning, selv om det sendes sterke signaler med høy hastighet.
Har man et trådløst aksesspunkt med innebygde antenner langs alle sidene, får man et kuleformet dekningsfelt, som i utgangspunktet strekker seg like langt i alle retninger.
Forskjellen på interne og eksterne antenner kan du lese mer om her: Derfor er interne antenner best til trådløst hjemme
Drepen for dekningen
Dekning er absolutt ikke bare et spørsmål om hva som teknisk støttes av utstyret du har. Radiosignaler er fysikk, og selv det beste og dyreste utstyret kan ikke oppheve fysikkens lover. Både «smultringen» og «kula» beskrevet over, vil i de aller fleste tilfeller støte på hindringer.
Fysiske hindringer som armert betong i vegger, gulv og tak og varmekabler i gulv er drepen for wifi-signaler. Er boligen lagt opp rundt en stor og koselig, støpt peis? Wifi-signalene kommer seg sannsynligvis ikke gjennom.
Det andre store dekningsproblemet er støy, som i denne sammenhengen betyr andre trådløse signaler som forstyrrer. Det kan være naboens wifi-nettverk, det kan være babycall, høyttalere med bluetooth, eller til og med en mikrobølgeovn.
Hindringer for wifi kan du lese mer om her: 10 ting som forstyrrer og sperrer for wifi-signaler
Hvordan måle dekning
Hvis du vil vite hvordan dekningen er i hele boligen, holder det ikke å gjøre en fartstest eller to. Det beste er å bruke en heatmapper på pc eller mobil til å lage flere målinger og sette dem sammen til et varmekart (heatmap) som viser hvordan signalene strekker seg og fordeler seg i boligen.
Husk at målingen vil basere seg på signalet pcen eller mobilen får, og frekvensbåndet den er koblet til. Du kan eventuelt gjøre to målinger, én for hvert frekvensbånd.
Heatmapping kan du lese mer om her: Kartlegg trådløsnettet ditt med en heatmapper
Bedre dekningen gratis
Når du vet hvor dekningen er god og dårlig, vil du også kunne se om det er noe enkelt du kan gjøre for å bedre den. Først av alt, uansett hva slags utstyr du har, plasser alle rutere, forsterkere eller andre trådløse aksesspunkter så høyt og fritt som mulig. Eliminer så mange hindringer du kan.
Flere tips om hva du kan gjøre selv, finner du her: Bedre wifi hjemme: 18 gratis tips
Vær skeptisk til wifi-forsterkere
Mange ser etter en wifi-forsterker når de har problemer med den trådløse dekningen hjemme. Det kan fungere OK i noen tilfeller, men risikerer også å gjøre vondt verre om oppsettet ikke blir perfekt – og har du mer enn én dødsone, vil du fort måtte sjonglere flere forsterkere.
Hvorfor vi ikke anbefaler wifi-forsterker, kan du lese mer om her: Fem grunner til ikke å kjøpe wifi-forsterker
Den tryggeste veien til full dekning
Vil du ha full dekning i hele boligen, er et mesh-nettverk med flere trådløse aksesspunkter den enkleste og tryggeste løsningen. Med flere punkter kan man jobbe seg rundt fysiske hindringer og spre dekningen, og punktene kan fordele trafikken seg imellom slik at belastningen jevnes ut.
Vi i Eye Networks selger mesh-nettverk fra produsentene eero og Zyxel og anbefaler naturligvis disse. Kontakt internettleverandøren din for å høre hvilke mesh-løsninger de kan tilby!
Artikkel av Jorunn Danielsen