Hva er god trådløs signalstyrke, og hvordan måler du?

Illustrasjon av et speedometer med overskriften "Hva er et godt wifi-signal?" Speedometeret viser signalstyrke fra maksimal (sterk grønn, -30 dBm) til svakeste der oppkobling sannsynligvis ikke er mulig (sterk rød, -90 dBm)

Vi snakker om «god signalstyrke» og «god dekning», men hva må til for at signalstyrken blir «god», og hvordan måler du det?

Å snakke om «god signalstyrke» er blitt dagligtale, men hva er egentlig et godt signal? Vet du hva som må til for å kunne bruke krevende tjenester som Netflix og videokonferanse over wifi?

Signalstyrke måles i dBm eller decibel-milliwatt, som forvirrende nok uttrykkes i negative verdier, altså med et minustegn foran.

Så hva er gode og akseptable dBm-verdier for trådløst internett? 

Dette betyr signalstyrke-verdiene

SignalstyrkeKvalitet du kan vente degPåkrevd for
-30 dBmMaksimal signalstyrke, her er du tett på tilgangspunktet/ruteren.
-50 dBmAlt ned til dette nivået regnes som utmerket signalstyrke.
-60 dBmGod og pålitelig signalstyrke.
-67 dBmMinstemål for alle tjenester som krever jevn og pålitelig datatrafikk.VoIP/VoWiFi
Streaming/strømming av video (ikke høyeste kvalitet)
-70 dBmSignalet er ikke veldig sterkt, men for det meste tilstrekkelig.Web, epost, og liknende
-80 dBmMinstemål for å kunne koble seg opp. Du kan ikke regne med pålitelig oppkobling eller tilstrekkelig signalstyrke til å bruke tjenester.
-90 dBmDet er veldig lite sannsynlig at du får til oppkobling og bruk av tjenester med denne signalstyrken.

Slik måler du mottatt signalstyrke

For å måle signalstyrken på et gitt sted og tidspunkt, kan du bruke en wifi-skanner. Mer om hvordan du gjør dette, kan du lese i Slik finner du gode wifi-kanaler og dårlige naboer.

Målet du ser etter, er RSSI, received signal strength indicator.

Screenshot Mac signal strength check

Er du på Mac OS X, kan du også måle mottatt signalstyrke direkte uten å installere noe: Hold inne Alt-tasten og klikk på wifi-ikonet i toppmenyen, så vil detaljer om kommunikasjon med det trådløse tilgangspunktet vises under navnet til det aktive tilgangspunktet.

Prøver du å kartlegge signalet for en hel bolig, anbefaler vi å bruke en heatmapper til å bygge opp varmekart over gode og dårlige dekningssoner. Se også: Kartlegg trådløsnettet ditt med en heatmapper.

Dårlig signalstyrke? Fjern hindringer

Har du målt og funnet ut at signalstyrken er for dårlig? Først av alt:

Ikke la deg friste til å prøve å forsterke sendestyrken fra ruter eller annet tilgangspunkt. Du kan ødelegge både for deg selv og for naboen, og du risikerer å bryte loven underveis. Mer om dette kan du lese i Ikke. Boost. Wifi-signalet.

Ytelse og kapasitet på det trådløse nettverket handler naturligvis om mer enn signalet som sendes ut fra tilgangspunktet, men det viktigste du kan gjøre for signalet, er:

  • Få ruter (eller annet tilgangspunkt) opp og fram. Gjerne høyt på veggen.
  • Sørg for at det er færrest mulig hindringer i veien, plasser dingser og tilgangspunkter med så fri sikt til hverandre som mulig.

Flere råd om hva du kan gjøre finner du blant annet i: Bedre wifi hjemme: 18 gratis tips.

Artikkel av Jan Pedro Tumusok og Jorunn Danielsen