Alt fra byggematerialer som stål og betong til akvarier og elektronikk kan sperre og forstyrre wifi-signaler i en bolig. Dermed kan man oppleve dekningsproblemer.
Signalforstyrrelser og støy
En viktig grunn til å velge nyere utstyr som støtter 5 GHz-frekvensbåndet, er at signalene på dette båndet har kortere rekkevidde og er mindre utsatt for støy og forstyrrelser fra andre nettverk enn eldre utstyr som må bruke 2,4GHz.
1. Naboens nett
![I tette nabolag blir det mange forstyrrelser fra andres trådløse nettverk.](https://eyenetworks.no/wp-content/uploads/tett-nabolag-wifi-forstyrrelser.png)
Når mange nettverk ligger tett i tett, for eksempel i borettslag, vil dette påvirke trådløskapasiteten. For utstyr på 2,4 GHz-båndet er nabonettverk den største kilden til støy på trådløsnettet.
Se også:
2. Separate trådløse nett hjemme hos deg selv
Har du flere trådløse nett hjemme som er satt opp på forskjellig utstyr – så kan dette være enda mer forstyrrende enn naboens nettverk. Trenger du pålogging til trådløsnettet med ulike tilgangsnivåer, anbefaler vi å sette opp gjestenett med eget nettverksnavn (SSID) på samme ruter eller tilgangspunkt som det primære nettverket.
3. Bluetooth
Trådløst utstyr som hodetelefoner, tastatur og mus kan forstyrre wifi-signalene. Bluetooth bruker en teknologi som heter frekvenshopping, som vil si at den hopper rundt i 2,4GHz-båndet, opptil 1600 ganger i sekundet(!)
Når utstyr som bruker Bluetooth, hopper inn i frekvensområdet til utstyr som bruker wifi, kan det derfor ødelegge noe av wifi-trafikken og skape forsinkelser. Siden det hopper så ofte, vil det være ganske varierende når dette rent faktisk påvirker wifi, noe som igjen gjør det vanskelig å feilsøke slike scenarier.
I verste tilfelle vil wifi-tilgangspunktet ditt automatisk skifte kanal for å unngå støyen – en feilslått strategi, siden Bluetooth hopper innom alle kanalene som brukes til wifi uansett, og som kan gjøre at du mister mer wifi-trafikk. Spesielt gamle dingser og pcer vil bruke mange sekunder på å koble seg til igjen hvis tilgangspunktet skifter til en annen kanal.
4. Babycall, walkie-talkies og radiopeilere
Har du babycall, walkie-talkie eller radiopeilere for å finne bortkomne nøkler og husdyr? Slikt utstyr kjører oftest på samme frekvens som de eldre wifi-standardene 802.11b/g/n og vil dermed forstyrre 2.4GHz-båndet.
Tradisjonelt bruker denne typen utstyr ikke wifi og bruker hele frekvensbåndet uten hensyn til annen kommunikasjon på samme frekvens.
5. Mikrobølgeovn
Mikrobølgeovner bruker elektromagnetiske bølger på 2,4GHz for å varme opp maten. Dessverre bruker de eldre wifi-standardene, 802.11 b, g og n også elektromagnetiske bølger på 2.4GHz, men med langt svakere sendeeffekt.
Selv om alle mikrobølgeovner er skjermet, vil det alltid være større eller mindre grad av «lekkasje» av bølger – en svak lekkasje er ikke farlig for mennesker, men:
- De fleste mikrobølgeovner ligger på 1000W.
- De fleste wifi-tilgangspunkter kan maksimalt sende på 0,1W.
Det skal derfor ikke mye lekkasje til før 2,4GHz-båndet i området er ubrukelig.
Fysiske sperrer for wifi-signalene
Med kortere rekkevidde er utstyr på 5GHz-båndet mer avhengig av fri sikt mellom trådløst tilgangspunkt/ruter og dingser og maskiner som skal koble seg på nettet.
Noen hindringer kan man fjerne eller flytte tilgangspunktet bort fra, byggematerialer i boligen er det vanskeligere å gjøre noe med. Løsningen vi anbefaler for å sikre dekningen i slike tilfeller, er et nett av flere trådløse tilgangspunkter.
6. Betong- og murvegger
Ulike byggematerialer sperrer for trådløssignaler i svært forskjellig grad. Wifi-signaler taper seg aller mest når de skal gå gjennom tjukk mur, tjukk betong eller armert betong.
Se også: Så mye taper wifi-signalene seg på vei gjennom veggen.
7. Tjukke tømmervegger
Normale trevegger gir et visst signaltap, men ikke veldig høyt – se Så mye taper wifi-signalene seg på vei gjennom veggen. Laftede tømmervegger har derimot vist seg å være en betydelig hindring for trådløssignaler.
8. Metallflater og varmekabler
Når signaler skal gå over flere etasjer, kan varmekabler i gulv skape problemer for trådløssignalene.
Og har du satt ruter eller annet trådløst tilgangspunkt inne i et metallskap? Få det ut og fram!
9. Vann
Har du vannbåren varme? Eller et skikkelig stort akvarium? Her sliter trådløssignalene også med å trenge gjennom.
10. TV
Kanskje den aller vanligste årsaken til svekkede wifi-signaler – ikke sett ruter eller andre trådløse tilgangspunkter bak TVen!
Artikkel av Geir Arne Rimala og Jorunn Danielsen