Få oversikt over trådløse nett med en wifi-skanner

Bor du i et tett nabolag? Med en wifi-skanner får du full oversikt over trådløse nett i området.

Få oversikt over trådløse nett med en wifi-skanner.

Når bør du bruke wifi-skanner?

Hvis du lurer på hvilke trådløse nett som er tilgjengelige der du er, hvilke kanaler de bruker og hvor sterke de trådløse signalene for hvert av nettene er, bør du bruke en wifi-skanner. 

Er du derimot ute etter å kartlegge dekning og signalstyrke for ditt eget nettverk, anbefaler vi å bruke en såkalt heatmapper, se Kartlegg trådløsnettet ditt med en heatmapper.

Tilgjengelige verktøy

Wifi-skannere for Android

Skanneverktøy for iOS

Wifi-skannere for Windows

Wifi-skannere for Mac OS X

Hva gjør du med resultatene av en wifi-skanning?

Når du ser hvilke kanaler som brukes av andre nettverk, kan du endre kanal på ditt eget nettverk for å redusere støy, primært på 2,4GHz-båndet, hvor det er størst problemer med forstyrrelser og overlapp.

Vi anbefaler å holde seg til kanal 1, 6 eller 11 med 2,4GHz for å oppnå best stabilitet, og for at alle dingser skal klare å finne det trådløse nettet uansett hvor og når de er produsert.

Ser du at ditt eget nettverk er på samme kanal som mange nabo-nettverk, kan du endre oppsettet ditt ved å gå inn på websiden hvor du kan endre innstillinger for ruteren eller det trådløse tilgangspunktet du bruker og endre kanal der. Følg instruksjonene fra leverandøren for ditt tilgangspunkt – grensesnittene varierer fra produkt til produkt.

For mer om hvordan du leser resultatene og hva du kan gjøre med dem, se også Slik finner du gode wifi-kanaler og dårlige naboer.

Artikkel av Jan Pedro Tumusok og Jorunn D. Newth

Oppdatert 24.03.2018