Wifi 6: Kompatibilitetsproblemene du bør vite om

Wifi 6 er på vei inn på markedet for fullt, men det er fortsatt tidlig -- produkter flest følger ikke den nye standarden. Hvilke problemer kan et wifi 6-nettverk støte på, og hvordan løser du dem?

Hva er wifi 6 og hvordan får man det?

Wifi 6 er et bransjesertifikat for produkter som støtter den nye trådløse standarden 802.11ax.

WiFi 6 Certified - WiFi Alliance logo

Wifi 6 kalles ofte "high efficiency wireless" og lokker med blant annet bedre kapasitetsutnyttelse og høyere hastigheter. Du kan lese mer om hva standarden innebærer her: Wifi 6: Hva kan vi vente oss av 802.11ax og betegnelsen wifi 6 her: Wifi 6, 5, 4 ... Nye betegnelser og hva de betyr.

De aller første wifi 6-produktene kom på markedet rundt årsskiftet 2018/2019, og de nyeste high-end-produktene, som smarttelefoner, støtter nå wifi 6, men dette blir først relevant når man også har et nettverk som støtter det. Det er bare hvis du bruker et trådløst aksesspunkt (oftest en ruter) som er wifi 6-sertifisert / støtter wifi-standarden 802.11ax, at du har et wifi 6-nettverk.

Hvis det trådløse nettverket ditt ikke støtter wifi 6, vil altså ikke wifi 6-støtte i en klient ha noen betydning for ytelsen og funksjonaliteten klienten får på nettverket.

Vi i Eye Networks forhandler foreløpig fire aksesspunkter som støtter wifi 6:

  • Fibergatewayene Zyxel EX5501, AX7501 og EX5401
  • Mesh-aksesspunktet Zyxel WX3401

Rapportene og resultatene vi ser så langt om utrulling av wifi 6, tyder blant annet på økt ytelse i form av bedre gjennomstrømningshastighet (throughput) både på 802.11ax-klienter og noen 802.11ac-klienter på ax-nettverk.

Som vanlig i oppstartsfasen med ny teknologi, ser vi også noen kompatibilitetsproblemer. Dette er utfordringer alle som installerer nye rutere med wifi 6 vil kunne møte på, og disse tar vi for oss i denne artikkelen.

Hva er kompatibilitet?

"Kompatibelt" betyr "fungerer sammen med".  Wifi 6 er laget for å være bakoverkompatibel med tidligere standarder. Det betyr at de aller fleste wifi-produktene du har i hjemmet ditt, sannsynligvis fungerer sammen med wifi 6, selv om nesten ingen av dem støtter 802.11ax.

Når vi sier at en klient har kompatibilitetsproblemer, betyr det altså at den ikke fungerer normalt (eller overhodet) på et wifi 6-nettverk.

802.11ac, også kjent som wifi 5, var inntil nylig den nyeste og beste standarden på markedet, og det er fortsatt mange produkter i salg som følger denne standarden, både rutere, forsterkere, mesh-nettverk og, ikke minst, ulike wifi-klienter. Disse klientene vil i all hovedsak være kompatible med et wifi 6-nettverk, uten selv å støtte den aller nyeste standarden.

Hvilke klienter kan by på problemer?

Klienter er alle dingser som kan koble seg på et wifi-nettverk. Først og fremst vil de fleste da tenke på mobiltelefoner, pcer og nettbrett. Vi kjenner til spesifikke problemer med noen eldre produkter av denne typen, som du kan lese mer om nedenfor.

Husk også at elektronikk som panelovner, badevekter og røykvarslere kan være wifi-klienter. Og  selv om vi ikke har konkrete eksempler foreløpig, er det greit å være klar over at slike typer elektronikk erfaringsmessig aldri  er tidlig ute med å støtte den nyeste wifi-teknologien (se vår artikkel Hvordan koble Mill-ovner til mesh-wifi for et konkret eksempel på dette).

PCer som bruker trådløse adaptere fra Intel

Flere trådløse adaptere fra Intel har kjente problemer med wifi 6. Problemene lar seg stort sett løse med en driveroppdatering, men det er viktig å vite at disse oppdateringene ikke er fanget opp av gruppeoppdateringer for Windows, de må altså oppdateres manuelt.

Intel har også et eget program som heter Intel® Driver & Support Assistant, som holder Windows oppdatert med siste driverversjoner for deres produkter. En oversikt over adaptere og anbefalte driverversjoner finnes i denne supportartikkelen fra Intel.

Merk også at hvis en pc har wifi-kortet Intel® Dual Band Wireless-AC 8265 fra 2016, kan dette skape store problemer for wifi-nettverk uavhengig av wifi-standard, fordi pcen overbelaster det trådløse nettverket når den kommer ut av dvale. Også dette problemet kan imidlertid løses med en driveroppdatering. Du kan lese mer om dette spesifikke problemet i Renzo Notters blogg her: Wi-Fi DoS by RF-Jamming from faulty Intel Driver. Det er altså mange gode grunner til å passe på at driverne er oppdaterte.

I tvil om hvilket trådløst adapter du har? Åpne Enhetsbehandling / Device Manager i Windows, finn "Nettverksadaptere" og klikk for å vise hele listen. Wifi-adapteret ditt skal være listet opp her.

Er du internettleverandør og ønsker å forebygge at brukere med Intel-adaptere skal få problemer, kan et alternativ være å foreløpig slå av støtten for wifi 6 på kundenes 2,4 GHz-nettverk.

Produkter som ikke støtter WPA3 "mixed mode"

WPA3 er den nyeste standarden for wifi-kryptering. Denne er separat fra wifi 6 / 802.11ax, men i praksis vil de samme produktene ofte være tidlig ute med begge. 

Hvis enkelte produkter får problemer med å koble seg på wifi 6-nettverket, kan problemet ligge i manglende støtte for WPA3 eller funksjonen  "WPA3/WPA2 mixed mode". Mixed mode er ment å sørge for at også eldre klienter kan fortsette å koble seg til, men i praksis er det noen klienter som ikke gjenkjenner denne innstillingen overhodet og dermed nekter å koble seg på.

Slike problemer vil antakelig gjelde en rekke eldre produkter, men rapporter vi har fått så langt, tyder på at det i hvert fall gjelder:

  • Eldre Apple-produkter, for eksempel iPad 4 fra 2012, og andre produkter som bruker iOS versjon 12 eller eldre
  • Eldre Microsoft Surface-modeller

Siden WP3 er mye sikrere enn WPA2, tilrår vi ikke å nedgradere sikkerheten til WPA2 for å la eldre klienter koble seg på.

Var det alt?

Neida. En liste over kompatibilitetsproblemer er aldri uttømmende eller ferdig. Kundene våre er nettleverandører som, i likhet med oss, har lang erfaring med utrulling av ny teknologi i hjemmenettverk, og som vet at slike nettverk må håndtere unike blandinger av ny og gammel teknologi, utfordringer med byggematerialer, planløsninger, ulike grader av støy fra naboer ogsåvidere. 

Hvordan wifi 6 virkelig yter i møte med denne virkeligheten, har vi bare såvidt begynt å få de første rapportene om.  Vi kommer til å holde denne artikkelen oppdatert med problemer vi selv ser og får rapporter om.


Eye Networks AS
Ryensvingen 2
0680 Oslo
Norge / Norway
All contents © Eye Networks AS