Visste du dette om trådløst internett?
«Wifi» betyr egentlig ikke noe
Joda, «wi» står selvfølgelig for wireless, men den siste delen? Den står ikke for noe annet enn «navnekonsulentene likte ordspillet på hi-fi». Det viktigste var å komme opp med et navn som var mer tilgjengelig enn navnet på de trådløse standardene (802.11x), og det ser jo ut til å ha fungert!
Les mer om hvor wifi kommer fra.
Verdens lengste wifi-signal
Det lengste wifi-signalet registrert i Guinness rekordbok er fra 2007. Da sendte Ermanno Pietrosemoli et trådløst signal 382 km mellom to fjelltopper i den venezuelanske delen av Andes-fjellene. Throughput var 3 Mbps! Kilde: Guinness World Records
Her kan det kanskje passe å minne om at det verken er lurt eller i mange tilfeller lov å fikle med antennene på ruteren sin for å forlenge signalene?
Ikke. Boost. Wifi-signalet.
En trådløs smultring
En klassisk ruter eller forsterker med synlige antenner, lager et smultringformet dekningsfelt rundt seg. I midten er det «hull», det vil si at rett opp og rett ned mellom antennene, er det ingen wifi-dekning.
Du kan lese mer om dette og hvorfor interne antenner er best til hjemme-wifi her.
I wifi vinner den svakeste hver gang
Den svakeste parten legger stort sett alle premissene i wifi. Ny smarttelefon og gammel ruter? Ruteren drar telefonen ned til sitt nivå. Flunkende ny ruter og gammel pc? Pcen kommer til å være akkurat like treg på nett som før.
Les mer: Tregt nett på mobil eller pc
Verdens wifi-dag
Er ikke en av FNs internasjonale markeringer, men et initiativ fra Wireless Broadband Alliance, som er et samarbeid mellom flere store bransjeaktører. Dagen er 20. juni, og målet er ifølge alliansen å bidra til å bygge bro over digitale gap. Kilde: World Wi-Fi Day
Amerikansk wifi er noe for seg selv
Lokale og regionale lover og retningslinjer legger begrensninger på hva man kan gjøre med trådløse signaler, og dermed hva wifi-utstyr vil støtte.
Dette betyr at om man tar med seg utstyr fra ett geografisk område til et annet, eller kjøper elektronikk som er myntet på et annet marked, er det ikke sikkert at det vil virke som forventet.
Det best kjente eksempelet på dette er frekvenskanalene 12 og 13 på 2,4 GHz-båndet. Disse kanalene er tilgjengelige i det meste av verden, Norge inkludert, men ikke i USA. Utstyr myntet på det amerikanske markedet vil derfor ikke støtte disse kanalene.
Les mer om (blant annet) dette her: Sjekkliste når du ikke får koblet på wifi.
Nikola Tesla forutså internett og wifi
Den kroatisk-amerikanske oppfinneren og forskeren Nikola Tesla (1856-1943) forutså mye teknologi som skulle komme – eller bli anvendbart – først etter hans tid. “When wireless is perfectly applied the whole earth will be converted into a huge brain», sa Tesla i et intervju i 1926. Han sa også «Present wireless receiving apparatus will be scrapped for much simpler machines; static and all forms of interference will be eliminated, so that innumerable transmitters and receivers may be operated without interference.»
Mens vi venter på den der siste biten med at alle former av interferens elimineres, her er en påminnelse om hva som forstyrrer og blokkerer wifi-signaler i et typisk hjem i dag.
Artikkel av Jorunn Danielsen