Hvorfor var 6 GHz-båndet så etterlengtet til wifi, og hva trenger du for å ta det i bruk?
Hva er 6 GHz-båndet?
6 GHz er det «nyeste» radiofrekvensbåndet for trådløst internett, som først ble gjort tilgjengelig til wifi-bruk i Norge i 2021.
Dette var en tiltrengt utvidelse; på 2,4 GHz-båndet har det vært trangt om plassen lenge, og også på 5 GHz-båndet begynner økt wifi-bruk og antall oppkoblede dingser å merkes.
6 GHz-båndet inngår i Wi-Fi 6E og i Wi-Fi 7, som per i dag er den aller nyeste wifi-versjonen.
Wifi på 6 GHz er altså ikke det samme som Wi-Fi 6:
- Wi-Fi 6 tilsvarer standarden 802.11ax. Denne standarden gjelder i utgangspunktet de to best etablerte frekvensbåndene for wifi: 2,4 og 5 GHz.
- Produkter merket Wi-Fi 6 har ikke støtte for 6 GHz. Hvis et produkt støtter både 802.11ax og kommunikasjon på 6 GHz-båndet, skal det være merket Wi-Fi 6E, som er en egen sertifisering fra bransjeorganisasjonen WiFi Alliance.
Hva er poenget og problemet med 6 GHz?
Det vi her kort og enkelt kaller 6 GHz, er egentlig et spektrum på 1200 MHz fra 5,925 til 7,125.
Til sammenlikning:
- 2,4 GHz-frekvensbåndet har et spektrum på 70 MHz
- 5 GHz-båndet utgjør 500 MHz.
Så poenget med å utvide frekvensene som er tilgjengelige for wifi, var utsiktene til å gjøre det langt mindre trangt om plassen/sendetiden. På de andre frekvensbåndene konkurrerer wifi-nettverk både med hverandre og med andre trådløse standarder, for eksempel Bluetooth. Det har heller ikke vært rom for å øke sendebredden til 80 eller 160 MHz for å øke gjennomstrømmingen, fordi det ville skape massivt med støy for omgivelsene.
6 GHz-båndet bringer altså med seg etterlengtet båndbredde og kapasitet til trådløs kommunikasjon. På sikt venter vi at tilgangen til nye frekvenser vil gi massive forbedringer i brukeropplevelsen for båndbreddekrevende applikasjoner.
Problemet med å utvide til 6 GHz har vært at denne delen av spekteret ikke sto ubrukt, men var forbeholdt lisensiert bruk.
Hvor mye av 6 GHz-båndet er tilgjengelig?
Endring i bruk av frekvensene må godkjennes av lokale og regionale myndigheter, og stadig flere land har åpnet opp, enten for hele spekteret eller for det som kalles «lav 6 GHz» eller U-NII-5, de nederste 500 MHz.
- I EU og Norge er det de nederste 500 MHz som er åpnet for.
- Land som har godkjent hele 6 GHz-spekteret for wifi og annen ulisensiert bruk, er i mindretall, men omfatter blant annet USA og Sør-Korea.
- Du kan se en oversikt over statusen på verdensbasis hos WiFi Alliance.
Bruk av frekvenser i Norge reguleres av Fribruksforskriften, som forvaltes av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM). Revidert versjon av forskriften som åpnet for lav 6 GHz trådte i kraft 1. juli 2021.
Slik kommer du i gang med wifi på 6 GHz-båndet
Hva trenger du og hvilke problemer kan du komme til å støte på?
For å kommunisere på 6 GHz-båndet, er det første og viktigste kravet at både det trådløse aksesspunktet og wifi-klienten støtter kommunikasjon på 6 GHz.
Det betyr at:
- Både aksesspunkt og klient må støtte Wi-Fi 6E eller Wi-Fi 7
- Aksesspunktet må være triband, altså ha radioer for tre frekvensbånd. Har du Wi-Fi 7-utstyr som er dual band, støttes to bånd, og det vil alltid være 2,4 og 5 GHz.
Merk også at for å få 6 GHz-kommunikasjon mellom noder i et mesh-nettverk (backhaul-kommunikasjon), må samtlige mesh-noder både støtte standarden og være triband.
Mulige kompatibilitetsproblemer
Utrullingen av wifi på 6 GHz i Norge er fortsatt av lite omfang, så vi har begrenset informasjon om konkrete kompatibilitetsproblemer, men vår testing så langt tilsier at:
- Mange problemer unngås ved å aktivt sørge for at alle klienter er fullt systemoppdatert til enhver tid. For en pc kan dette involvere manuell oppdatering av drivere.
- Pass på at både aksesspunkter og klienter er satt til riktig region, slik at de ikke opererer på ulike frekvenser. Husk at det tilgjengelige frekvensspekteret er forskjellig fra Norge om utstyr er beregnet på for eksempel Sør-Korea eller USA.