En sticky client er en pc, mobil eller annen dings som klamrer seg til det trådløse nettet selv utenfor dekning. Hva kan man gjøre med det?
Har du lagt merke til hvordan mobilen kan klamre seg til ruteren i kjelleren når du står ved siden av forsterkeren på loftet? Eller tviholder på hjemme-wifi lenge etter at du har forlatt huset? Selv når dekningen forsvinner, kan telefonen hevde å være tilkoblet det trådløse nettet.
Trådløse klienter – altså bærbare pcer, smarttelefoner og andre dingser – har en tendens til å knytte seg veldig tett til et trådløst tilgangspunkt når oppkoblingen først er der, uansett hvor dårlig dekningen måtte bli.
Når man har flere trådløse tilgangspunkter i et hjem, for eksempel én ruter og én eller flere wifi-forsterkere, kan dette by på store problemer for dingser som flyttes mye rundt. En smarttelefon koblet til en wifi-forsterker i loftsetasjen, kan beholde oppkoblingen når brukeren beveger seg rundt i huset, selv om andre tilgangspunkter er nærmere og ville gitt bedre dekning.
Kort vei til «bad apple»
På engelsk er dette problemet kjent som «sticky client» – eller klebrig klient, om du vil.
Det er veldig kort vei fra «sticky client» til «bad apple» – hvis smarttelefonen er i stua i første etasje, men fortsatt tilkoblet wifi-forsterkeren i loftsetasjen, vil den med all sannsynlighet ha elendig dekning. Den kan dermed bli et bad apple – én klient som drar ned ytelsen for hele trådløsnettet.
Se også: Bad apple: Hvordan én dings med dårlig dekning kan knekke trådløsnettet ditt.
Hvordan håndtere sticky clients?
Det ideelle er at hver dings automatisk kobler seg til tilgangspunktet som gir best dekning og dermed best ytelse for alle på nettverket, i stedet for å bli hengende fast på ett sted.
Den beste løsningen på klebrig klient-problemet er client steering eller klientstyring i det trådløse tilgangspunktet, som sørger for at hver dings styres mot tilgangspunktet som gir den beste dekningen. Klientstyring finnes i stadig flere trådløse rutere, og i mesh-nettverk av selvstendige trådløse tilgangspunkter. (Se våre wifi mesh-løsninger her.)
Klientstyring omfatter vanligvis også båndstyring, som sørger for at klientene automatisk kobles til riktig frekvensbånd. Se også: Derfor får du bedre wifi med båndstyring.
Hvordan vite om du har klientstyring?
Er du i tvil om du har støtte for klientstyring i ruter og wifi-forsterkere, sjekk dokumentasjonen som fulgte med, eller spør nettleverandøren din om du har fått utstyret fra dem.
Alternativet til klientstyring er at hver brukeren selv må huske på å bytte tilgangspunkt manuelt, eller slå wifi på dingsen som flyttes av og på, slik at den søker opp sterkeste signal på nytt. Det kan da være trygt, om enn tungvint, å gi hvert tilgangspunkt et eget og tydelig navn, slik at brukerne lett kan se hvor de er koblet til.
Se også: Fem ting å tenke på når du velger nettverksnavn (SSID).
Artikkel av Geir Arne Rimala og Jorunn Danielsen