Trådløse standarder for smarte hjem

Illustrasjonsbilde: Hånd holder miniatyrhus i tre. Symboler for konnektivitet og hjemme-elektronikk svever over hånda. Tekst: Trådløse protokoller og standarder for smarthjem. Logo fra Eye Networks

Hvilke standarder finnes for smarthjem og trådløse produkter, ved siden av wifi?

Wifi er den aller viktigste trådløse infrastrukturen i ethvert smarthjem. Mange smarte enheter er avhengige av wifi til både lokal, trådløs kommunikasjon og til å koble seg på internett. En oversikt over wifi-standardene finner du her: Wi-Fi 7, 6, 5: Trådløse generasjoner og standarder.

Ved siden av wifi finnes en rekke standarder og protokoller som er spesielt beregnet på trådløs kommunikasjon mellom enheter over korte avstander, typisk til trådløst tilbehør og i ulike i smarthusløsninger og smarte produkter, det som også kalles tingenes internett eller IoT.

Standard/protokollBeskrivelse
BluetoothEn trådløs standard for korte distanser som ofte brukes til direkte kommunikasjon mellom enheter. BLE (Bluetooth Low Energy) ble spesielt utviklet for å redusere strømforbruket, noe som er viktig for batteridrevne smarte enheter. Bluetooth kan i noen situasjoner skape problemer for wifi – se også: 10 ting som forstyrrer og sperrer for wifi-signaler

Bluetooth ble først funnet opp i 1994 og vedlikeholdes nå av Bluetooth Special Interest Group.

Typisk brukt i: Smartklokker, headset, smarte låser, sensorer, lysstyringssystemer og enkle smarthjem-enheter som ofte bruker mobiltelefonen som hub.
MatterEn smarthjemprotokoll utviklet for å gjøre det enklere for smarthjem-enheter fra ulike merker å kommunisere sømløst med hverandre. Matter støtter en rekke nettverksteknologier, inkludert wifi, Ethernet, Thread og Bluetooth.

Matter ble lansert så seint som i 2022. Protokollen støttes av teknologigiganter som Google, Amazon, Apple og Samsung og vokser raskt i popularitet. Alle wifi-enhetene til eero har integrert smarthub som støtter Thread og Matter i tillegg til ZigBee.

Vedlikeholdes av Connectivity Standards Alliance.

Typisk brukt i: Smarte lys, termostater, sensorer (bevegelse, temperatur, fuktighet), låser og andre smartprodukter.
ThreadEn nyere nettverksprotokoll basert på IPv6 og designet for å skape et sikrere og mer pålitelig mesh-nettverk for smarthjem-enheter. Thread er energibesparende og tilbyr høy interoperabilitet.

Thread er integrert med Matter-protokollen, brukes av store aktører som Google og Amazon/eero og vokser raskt i popularitet. Alle wifi-enhetene til eero har integrert smarthub som støtter Thread og Matter i tillegg til ZigBee.

Vedlikeholdes av Thread Group-alliansen, som ble inngått i 2014.

Typisk brukt i: Smarte lys, termostater, sensorer og andre enheter som trenger rask og pålitelig kommunikasjon.
ZigBeeEn lavenergistandard som er designet for trådløse mesh-nettverk. Zigbee er dermed spesielt godt egnet for sensorer og andre enheter som trenger lang batterilevetid og brukes ofte der det ikke kreves høy overføringskapasitet.

Bruk av smartprodukter med ZigBee forutsetter at man har en ZigBee-hub til å administrere mesh-nettverket. Dette kan være en egen enhet, men den kan også være integrert i andre produkter. Alle wifi-enhetene til eero har integrert smarthub som støtter ZigBee, Thread og Matter.

Vedlikeholdes av Connectivity Standards Alliance.

Typisk brukt i: Smarte lys, termostater, sensorer (bevegelse, temperatur, fuktighet), låser og andre smartprodukter.
Z-WaveLavenergistandard for smarthjem. Bruker i likhet med ZigBee et mesh-nettverk for å øke rekkevidden ved å la enheter fungere som «repeatere» som gjentar signalet.

Typisk brukt i: Smarte dørlåser, lys, stikkontakter, sikkerhetsutstyr, ogsåvidere. Mye brukt til hjemmeautomasjon.
802.11ahEn 802.11-standard beregnet for lavere hastigheter, lengre distanser og lavere strømforbruk, altså for smartprodukter/IoT-dingser snarere enn wifi.
802.11adI bruk fra 2016. Bruker 60 GHz-båndet og er ment å erstatte kabler mellom TV, dekodere, projektorer ogsåvidere – målet er høye hastigheter over korte avstander.
Teoretisk topphastighet: ca. 7 Gbps

Les mer: Ekspertene svarer: Ny trådløsstandard — hva kan vi vente oss av 802.11ad?

Artikkel av Jorunn Danielsen