Når du får nytt wifi-utstyr, bør du la nettverksnavn og passord være eller bytte? Det kommer an på hva som er viktig og praktisk for deg i lengden.
Når du får nytt wifi-utstyr – ruter, mesh-nettverk, eller kanskje en kombinasjon – i hus, følger det alltid med nytt nettverksnavn (SSID) og passord, som regel klistret på hver enhet.
Bør du beholde dette eller heller sette wifi-navn og passord du har valgt selv? Det kommer an på deg og husholdningen din.
Bytte eller beholde SSID – hva lager mest jobb for deg?
La oss ta en titt på hvordan første dag med ny wifi, daglig bruk og neste utskifting av wifi vil fortone seg, avhengig av om du velger å bytte eller ikke.
Scenario | Du bytter SSID og passord | Du beholder SSID og passord |
---|---|---|
Dag 1 | Her kreves det innsats – du må logge deg inn i appen eller webgrensesnittet for ruteren og oppdatere innstillingene for SSID og passord. (Se også anbefalingene om innstillinger nedenfor.) Først når du har gjort dette, begynner du å koble husets pcer, telefoner og smartprodukter på det nye nettverket. Deretter vil de fleste koble seg på automatisk så lenge de finner et nettverk med samme navn og passord. | Dette er minste motstands vei – plugg inn og logg alle dingser i huset på nettverket med påloggingsinformasjonen som følger med. Deretter vil de fleste koble seg på automatisk fram til neste gang du bytter utstyr. |
I bruk | Du har bestemt SSID og passord selv, så de er lette å kjenne igjen og huske når du skal koble på noe nytt. Men: Hvis du glemmer passordet og ikke har skrevet det ned, kan det skape krøll. Kanskje må du be om hjelp fra internettleverandøren din, eller om du har kjøpt utstyret selv, gå tilbake til fabrikkinnstillinger og sette alt opp på nytt. | Du trenger ikke bekymre deg for at passord og/eller SSID blir glemt, så lenge det ikke fysisk slites bort fra ruteren. Men: Du har et nettverksnavn som er ganske generisk og kanskje nesten likt naboens og et passord som er vanskelig å huske. Sannsynligvis må du snu ruteren eller hente fram notisboka hver gang du skal koble på noe nytt. |
Neste wifi-bytte | Du setter samme SSID og passord på det nye wifi-utstyret som det du hadde fra før, og de aller fleste klientene i hjemmet ditt vil fortsette å koble seg på automatisk. | Dette blir nøyaktig likt dag 1: Du plugger det nye utstyret inn, beholder standardinnstillingene og kobler hver eneste dings i huset til på nytt, én for én, med SSID og passord som følger med det nye utstyret … hvis ikke du velger å bytte strategi og lage din egen SSID denne gangen. |
Hvilken jobb vil du helst ta?
Som vi ser, å beholde standard-SSID er enkelt i starten, men det betyr også at du er bundet opp til valg fra produsenten eller internettleverandøren. Og ikke minst, absolutt alt i huset må logges på om igjen hver gang ruter/wifi-utstyr byttes ut.
Hva som er smartest å velge, kommer dermed an på dine prioriteringer og hvor mange folk og klienter som skal bruke nettverket.
Å bytte nettverksdetaljer på 2-3 mobiltelefoner og laptoper, er fort gjort og lite plagsomt, men når du har 15, 20 eller enda flere enheter, og kanskje smartprodukter som panelovner, skrivere og sensorer, begynner det å bli et stort og smertefullt prosjekt å logge alle på et nytt nettverk.
Hvis du bytter SSID – husk dette
Vi anbefaler:
- Sett samme SSID og passord for 2,4, 5 og eventuelt 6 GHz.
- Ikke bruk norske bokstaver eller emojis, dette kan lage krøll for noen klienter, særlig smartprodukter.
- SKRIV DET NYE PASSORDET NED, lett tilgjengelig for alle som trenger det, gjerne flere steder.
Det er ingen stor sikkerhetsrisiko å ha wifi-passordet sitt nedskrevet hjemme, det er derfor det står i klartekst på ruteren i utgangspunktet!
Se også 5 ting å tenke på når du setter opp SSID
Og når du setter opp nytt wifi-utstyr, ikke glem å plassere det så høyt og fritt som mulig, og aldri bak TVen!
(Artikkel av Jorunn Danielsen)