White paper: En fleksibel aksessmodell for fiber og wifi

Et whitepaper fra Eye Networks

Vårt mini-whitepaper legger fram en modularisert løsningsarkitektur for leveranse av høykvalitetstjenester til både hjem og bedrift.

Innledning: Norske kunders forhold til fiber og wifi

Norske kunder er gjennomgående ikke veldig fornøyde med bredbåndsleverandørene sine. Det viser blant annet EPSI-undersøkelsen, som kartlegger nordmenns forhold til ulike bransjer.

Forrige undersøkelse (2016) viste likevel at kunder med fiberbredbånd er både mer fornøyde og mer lojale enn andre bredbåndskunder.

Totalt sett så EPSI at:

 • Bare 1 av 5 privatkunder ville anbefale bredbåndsleverandøren sin til andre.
 • Kunder som abonnerer på strømmetjenester, er mindre fornøyde.
 • Hele 25% mener at de ikke får hastigheten de betaler for.

Misnøyen gjelder spesielt den trådløse opplevelsen, og man bør spesielt merke seg dette sitatet fra EPSIs rapport:

Kvaliteten på det trådløse hjemmenettverket er uten tvil med på å prege helhetsopplevelsen, og denne målingen viser at kundene opplever kvaliteten på det trådløse nettverket som dårligere enn på samme tid i fjor.

Her er det liten grunn til å tro at kvaliteten på det trådløse nettverket kunden allerede har, forringes, men all grunn til å anta at forventningene økes i takt med at nye, krevende tjenester og trådløse dingser dukker opp på markedet.

For bedriftskunder ser EPSI at fornøydheten gjennomgående er høyere, både med bredbåndstjenesten og servicenivået, og at den også her er høyest for fiberkundene.

Vi ser altså at norske kunder liker fiber, men at privatkunder opplever det trådløse som problematisk, og at dette påvirker deres syn på bredbåndstjenesten som helhet.

I det følgende tar vi for oss en fleksibel, modularisert løsningsarkitektur som gir kundene det beste av begge verdener, og som kan levere høykvalitetstjenester til både hjem og bedrift.

Løsningsarkitektur: Et eksempel for hjem og bedrift

Konsepttegning aksessmodell med Zyxel IES4204

Figuren viser Zyxels mini-MSAN IES4204, som benytter 2 x 10G uplink som backhaul til metro-nett eller liknende. Disse uplinkene kan enten bundles til 20G uplink eller gi 10G for redundans i en ringstruktur.

Hjemmenettverk

For å terminere aksessene i private hjem har vi Zyxel VMG8924 og CTS FRG-3105, som begge støtter TR-069 og kan provisjoneres, overvåkes og konfigureres av EyeSaaS Amber, eller egen ACS. 

For å tilby wifi til privatkunder, anbefaler vi AirTies boligpakke for alle aksessteknologier. AirTies smart wifi mesh-nettverk kan provisjoneres, konfigureres og overvåkes med EyeSaaS Pearl.

Som det fremgår av figuren, tilbyr Zyxel IES4204 også VDSL2-linker opptil 100/50 Mbps og støtter vectoring. Vectoring (ITU-T G.993.5) reduserer effekten av x-talk, slik at alle VDSL2-linjene får tilnærmet samme hastighet som om de hadde vært alene på sentralen. For å terminere VDSL2-linjene benyttes Zyxels VMG8924-B30A.  

Bedrift

Videre går det en 10G aksess-link ned til næringsbygget som termineres i en FOS-5126 svitsj fra CTS. 1 Gbps-linkene går fra Zyxels linjekort GLC1440X-55 til kundene og termineres av:

 • En svitsj for bedrifter, her Zyxel GS2210-8.
 • Fibergatewayen CTS FRG-3105 for privatkunder.

Disse egner seg best til bedrifter og/eller distribusjon i kjeller, og der fjerntilgang med CLI og SNMP er tilstrekkelig for overvåkning.

Alle produktene i den skisserte løsningen klarer wirespeed-hastigheter og er non-blocking.

Fordeler ved en modularisert aksessmodell

Forskjellig teknologi har forskjellig levetid og utvikler seg i forskjellig tempo. En modularisert aksessmodell betyr blant annet at: 

 • En gateway kan leve lenger når den ikke inneholder teknologi med kortere levetid, som wifi og andre trådløse standarder.
 • Wifi kan leveres som en egen tjeneste og oppgraderes i takt med kundebehovet, der vi ser at forventninger og behov øker år for år.
 • Internet of Things kan leveres som egne tjenester. Dette er et umodent marked i rask utvikling, og støtte for protokoller som Z-Wave, ZigBee og Bluetooth bør være separat fra hovedgateway.

Kombinert med standard-basert administrasjon av alle enheter forhindrer man lock-in og åpner for automasjon.

Produkter i løsningen

Zyxel IES4204M

IES4204M er Zyxels nyeste MSAN. Den er robust og kostnadseffektiv og kan tilby både passive og aktive fiberforbindelser, samt VDSL2/ADSL2+.

IES4204M har all fleksibiliteten Zyxel er kjent for, og forskjellige tjenester kan realiseres på flere forskjellige måter.

Linjekort støtter:

 • 40×1 Gbps fiber (med C-SFP) / 20×1 Gbps (vanlig SFP)
 • 48-ports VDSL2 med vectoring og ADSL2+ fallback
 • 16 GPON SFP slot’er som støtter B+ og C+ class SFPer

Managementkortet MSC1240QA har hele 240 Gbps non-blocking switch fabric og kommer med 4x10G (SFP+) slot’er som også tar 1 Gbps SFP. Man kan kjøre ett eller to linjekort og ett eller to managementkort samtidig for fail-over. 

Zyxel IES4204M kan dermed tilby opptil 80 1Gbps fiber-linjer (hvert linjekort har 40G backplane). Med hele 240 Gbps non-blocking switch fabric er det fortsatt kapasitet til å switche de fire 10G-uplinkportene og har derfor ingen overbooking. 10G-portene kan også benyttes som aksesslinker.

IES4204M støtter både AC og DC strøm, og alle deler (vifte, strøm, kort) er hot swappable.

Zyxel GS2210-8

Til fiberterminering hos bedrift anbefaler vi en svitsj av denne typen.

Zyxel GS2210-8 har:

 • 8x 10/100/1000 Base-T porter
 • 2x GbE dual-personality porter
 • 20Gbit non-blocking switching kapasitet
 • Traffic Management og QoS
 • IPv6-støtte
 • 802.1q/802.1p støtte

Svitsjen kan monteres i rack. 

Zyxel VMG8924-B30A

Gateway for sluttbrukere og bedrifter som ikke ønsker å sette opp egen ruter. Zyxel VMG8924-B30A har:

 • 1x 10/100/1000 Base-T Ethernet WAN port
 • 1x VDSL2 WAN port, med ADSL/ADSL2/ADSL2+ fallback
 • 4x 10/100/1000 Base-T Ethernet LAN porter
 • 2x FXS-porter (for telefoni)
 • 2x USB 2.0 porter
 • 3×3 802.11AC/N, 2×2 802.11N/B/G Wifi
 • TR-069 
 • Støttet av EyeSaaS Amber

Dette er vår mest populære gateway, som brukes av ISPer over hele landet.

CTS FRG-3105

Fiber-gatewayen FRG-3105 fra CTS har både

 • 10/100/1000 Mbps Ethernet WAN port
 • dual rate SFP-cage som støtter både 100 Mbps og 1000 Mbps, dersom man ønsker å terminere fiberen direkte i gatewayen
 • fire 10/100/1000 Mbps LAN-porter 

Fibertray for montering er tilgjengelig. Enheten støtter 802.1q/802.1p og er testet mot forskjellige IPTV-løsninger. FRG-3105 kan også settes i bridge mode, og kan dermed brukes av bedrifter dersom man ønsker å terminere fiberen og tilby L2 (eller L3), samt kunne overvåke og provisjonere enheten. 

FRG-3105 har ingen støtte for wifi og er dermed den perfekte match med boligpakken fra AirTies for å gi full trådløs dekning til fiberkunder.

FRG-3105 støtter også TR-069 og kan provisjoneres, overvåkes og konfigureres av EyeSaaS Amber. Den kan også laste ned konfigurasjon via TFTP. 

CTS FOS-5126

For en 10G-linje til næringsbygg/bedrift anbefaler vi FOS-5126 fra CTS.

Her får man blant annet:

 • 10G Uplink
 • 20x 100/1000Mbps SFP-porter
 • 4x combo uplink-porter
 • Støtte for IGMP snooping
 • Q-in-Q VLAN tag
 • IEEE 802.3ad Link Aggregation
 • SFF-8472 Diagnostic Monitor Interface 

AirTies boligpakke

AirTies boligpakke gir kunden et ferdig lastbalansert mesh-nettverk med tre AirTies-aksesspunkter. AirTies-enhetene har ikke ruterfunksjonalitet, og minst ett aksesspunkt må derfor ha kablet forbindelse til internett via gateway, ruter eller modem.

AirTies-nettverket har klientstyring og båndstyring, som sørger for at alle enheter kobles til der ytelsen blir best, og forhindrer at én enhet med dårlig tilkobling kan trekke resten av nettverket med seg ned.

Tre enheter er nok til å gi full dekning i de aller fleste hjem. Der størrelse, planløsning eller byggematerialer er spesielt krevende, kan det trengs tilleggsenheter.

Se også vår case study om AirTies wifi i et boligfelt.

EyeSaaS Pearl

EyeSaaS-plattformen tilbyr tjenesten EyeSaaS Pearl for managed mesh-nettverk og innsikt i wifi-nettverket, og administrasjon av aksesspunkter og CPE.

Med denne tjenesten får man provisjonering av konfigurasjon og firmware på driftssiden gjennom EyeSaaS Control Center, og innsikt i hver enkelt enhet for kundestøtte gjennom Customer Center.

Oppsummering

Norske bredbåndskunder liker fiber, men er likevel ofte misfornøyde med brukeropplevelsen. Wifi er utpekt som en versting.

En modularisert løsning som skissert her, lar nettleverandøren skille aksess fra teknologi med kortere levetid – for eksempel trådløse aksesspunkter og IoT-teknologi, som er på full fart inn.

Et fleksibelt produkt som Zyxels MSAN er et godt utgangspunkt for en slik arkitektur, der både bedrifts- og privatkunder kan få sine behov dekket.

Produkter

Produktene finner du som registrert kunde i

Telecomshop.no fra Eye Networks