Slik finner du gode wifi-kanaler og dårlige naboer

Har du problemer med tregt eller ustabilt trådløst nett? Kanskje du har naboer som saboterer dekningen din – eller er du den dårlige naboen? Men en wifi-skanner kan du identifisere riktig trådløs-kanal for deg og dårlige wifi-manerer i nabolaget. 

En wifi-skanning avslører naboer med trådløse innstillinger som kan påvirke nettet ditt negativt.

De fleste rutere og andre tilgangspunkter har funksjonalitet som automatisk velger en trådløs kanal for bruk. Ofte velges kanalen ved oppstart, og det er en av grunnene til at "omstart ruteren" er et vanlig råd når du har problemer med det trådløse nettet.

Hvis dette skjer ofte, er det en god idé å sjekke hvilke kanaler som er i bruk, og eventuelt velge kanal for tilgangspunktene sine selv. 

Prøv en wifi-skanning hvis du har problemer med:

Slik finner du gode wifi-kanaler -- og dårlige naboer

Velg en wifi-skanner

I eksempelet under bruker vi programmet inSSIDer, som er tilgjengelig for Windows, Android og Mac OS X på http://www.inssider.com. 

Det finnes også andre wifi-skannere for disse plattformene og alternativer for iOS – du finner en oversikt i Få oversikt over trådløse nett med en wifi-skanner.

Tommelfingerregler for kanalvalg på 2,4 GHz-båndet

Så langt som mulig ønsker man at det ikke skal være andre tilgangspunkter i nærheten som bruker samme kanal. 

Unngå overlappende kanaler

Det er vanlig å holde seg til kanalene 1, 6 og 11, selv om man i Norge teoretisk sett kan bruke alle kanaler fra 1 til 13. Dette er fordi:

  • Bruk av kanalene 2-5 og 7-10 gir overlappende signaler med andre kanaler. Når alle holder seg til 1, 6 og 11, håndteres støy (interferens) bedre enn når den kommer fra tilstøtende kanaler som kan lage støy for mange, slik vi får se i eksempelet under.
  • Bruk av kanalene 12 og 13 er forbudt i flere land, slik at utstyr laget for andre markeder enn det europeiske, og en del lavprisprodukter, kan få problemer med å koble seg til. Se også: Fem spørsmål å stille når mobilen ikke finner wifi.

Kanaler på 2,4 GHz-båndet går fra 1-14. Vi anbefaler å holde seg til de ikke-overlappende kanalene 1, 6 og 11.

Illustrasjonen viser alle tilgjengelige kanaler på 2,4 GHz-båndet. Om det bare sendes på kanalene 1, 6 og 11, vil signalene ikke overlappe.

Se på signalstyrke

Se også på signalstyrken. Om det er andre trådløse nett på samme kanal, bør du prøve å velge en kanal hvor de andre trådløse nettenes signal er 20dBm svakere enn ditt trådløse signal er. Dette vil i praksis være tilnærmet umulig å få til overalt i en leilighet eller et hus om man bare har ett tilgangspunkt (vanligvis ruter). Men har man flere tilgangspunkter, kan de plasseres slik at de dekker forskjellige områder.

Vurdere forstyrrelser og velge kanal – et eksempel 

Bildet under viser en skanning gjort i et vanlig nabolag med programmet inSSIDer. I dette eksemplet ser vi at det er mange trådløse nett i 2.4GHz-frekvensbåndet.

AirTies_Air4920_EI78 er vårt nett i eksempelet. Det ideelle hadde vært at dette var det eneste trådløse nettet i området, men det er selvfølgelig ganske søkt i 2016. 

Alle nettverkene i nærheten vises på skjermen i inSSIDer.

Forstyrrelser på samme kanal

De fleste nettene her er sentrert rundt kanal 1, 6 eller 11. Det er dette som kalles "co-channel interference" – nett på samme kanaler som forstyrrer for hverandre. Wifi-standarden tar høyde for dette, slik at nettene vil prøve å tilpasse seg hverandre, nesten som kø-kjøring.

Forstyrrelser på andre kanaler

En annen utfordring kommer fra nettene Mr Orange, Langestolen, WhiteMouse, SAAB og Telenor2105sot, de bruker ikke kanal 1, 6 eller 11, og de forstyrrer derfor for flere kanaler samtidig. Dette kalles adjacent channel interference, forstyrrelser fra omkringliggende kanaler.

Med slik støy fra andre er det lite vi selv kan gjøre, bortsett fra kanskje å spørre naboen pent om de kan bytte kanal på nettene sine – eller håpe at de leser denne artikkelen! Støy på tilstøtende kanaler er verre enn støy på samme kanal for wifi-utstyr, opplevelsen blir antakelig bedre for alle om de også holder seg til kanal 1, 6 og 11.

I tillegg ser vi at Whitemouse og Langestolen er mye bredere enn de andre nettene, dette betyr at de kjører 40MHz-modus på ruterne sine for å få høyere hastighet. Dette gir et større sendeområde, som også betyr at de er mer utsatt for støy fra tilstøtende kanaler – og disse nettene er derfor sannsynligvis ganske ustabile.

Velge kanal

Så hvilken kanal skal vi bruke? Merk at vi her bare viser måling fra ett punkt i leiligheten – ideelt bør man måle på forskjellige steder og velge kanaler basert på hvor vi bruker det trådløse nettet.

Med utgangspunkt i bare denne målingen kommer vi frem til følgende prioriterte rekkefølge:

  1. Kanal 6
  2. Kanal 11
  3. Kanal 1

Kanal 1 blir sistevalget fordi det har mange andre nett, som har omtrent samme signalstyrke som vårt og vil stjele airtime.

Kanal 6 har riktignok flere nett på tilstøtende (adjacent) kanaler som forstyrrer litt for oss, men så lenge vårt signal er så mye sterkere, går det likevel bra. Det er også et pluss at det bare er ett annet nett på samme kanal (Mannevonline). 

Kanal 11 har flere nett enn kanal 6, men færre enn kanal 1 – spørsmålet er om vårt nett vil ha sterkere signal enn de andre nettene som allerede finnes på kanal 11 om vi flytter det dit.

Plass til å boltre seg på 5 GHz-båndet

Som vi alltid anbefaler: bruk 5GHz-nettet mest mulig, så sant du har tilgangspunkt og dingser som støtter det.

Bildet under viser at det foreløpig er rikelig med plass og ledige kanaler i 5GHz-nettet. Her er det langt mindre viktig – i de fleste tilfeller totalt unødvendig – å styre kanal.

inSSIDer viser at det er langt mindre trangt om plassen på 5 GHz-båndet.

Artikkel av Jan Pedro Tumusok og Jorunn D. Newth

Oppdatert 24.03.2018